Hisenda i Economia

El Consell ratifica l’acord de la Mesa General de Negociació del personal públic de la Generalitat per a l’XI legislatura

07/05/2024
  • L’acord arreplega qüestions prioritàries sobre les condicions de treball, la planificació de l’ocupació pública, la formació o la igualtat, i la lluita contra la violència sobre la dona
  • Este marc consensuat de negociació i diàleg es marca com a objectiu impulsar la dinamització de l’Administració amb la finalitat d’avançar en una ocupació estable i millorar els servicis públics

El Consell ha ratificat l’acord de la Mesa General de Negociació del personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat per a l’XI legislatura, que arreplega qüestions que es consideren prioritàries sobre les condicions de treball, la planificació de l’ocupació pública, la formació o la igualtat i la lluita contra la violència sobre la dona.

Este acord, firmat el 25 d’abril passat, arreplega el full de ruta dels assumptes que el Consell i els sindicats es comprometen a negociar al llarg d’esta legislatura i que afecten el conjunt de les plantilles públiques de la Generalitat, incloent-hi les de Sanitat, Justícia i Educació.

Este marc consensuat de negociació i diàleg es marca com a objectiu impulsar la dinamització de l’Administració amb la finalitat d’avançar en una ocupació estable i millorar els servicis públics.

En concret, l’acord establix que es mantindrà el programa de mesures contra la bretxa salarial i a favor de la racionalització i millora de la classificació de llocs. A més, se sotmetrà a revisió i modificació l’actual regulació de les retribucions per servicis extraordinaris, amb la seua actualització segons l’IPC, àmbit en el qual també s’actualitzarà la compensació per quilometratge o dietes, entre altres.

D’altra banda, la Generalitat i els sindicats es comprometen al fet que les ofertes d’ocupació pública s’encaminen cap a l’objectiu de situar la temporalitat per davall del 8 % a finals de la legislatura. Per a fer-ho, s’acorda sol·licitar al Govern d’Espanya l’eliminació de la taxa de reposició.

Així mateix, en l’acord figura també el compromís de la realització d’un pla estratègic de recursos humans en tots els sectors de l’Administració autonòmica (incloent-hi les àrees de Sanitat, Educació o Justícia), el resultat del qual servirà de diagnòstic per a millorar la cultura organitzativa de l’Administració i per a adequar els processos de selecció.

A més, s’inclou en el full de ruta la negociació d’aspectes relatius a l’avaluació de l’acompliment amb la implantació d’efectes retributius de caràcter variable per a la consecució dels objectius estratègics, l’impuls dels servicis públics i la motivació del personal.

L’acord també preveu l’anàlisi de la implantació del teletreball, que estarà condicionat a la disponibilitat pressupostària i a la garantia que la seua posada en funcionament no afecte la prestació correcta dels servicis públics.

De la mateixa manera, establix que cada mesa sectorial negociarà l’aplicació de les 35 hores en el seu àmbit i les corresponents adaptacions en els termes de la Llei de pressupostos generals de l’Estat i de la Llei de pressupostos de la Generalitat.

Igualtat i lluita contra la violència de gènere

El pacte preveu, d’altra banda, la revisió dels plans d’igualtat amb la finalitat d’adaptar-los a la normativa vigent, així com l’elaboració de nous programes en els àmbits on no n’hi haja o que hagen caducat.

A més, el dret a la mobilitat de les treballadores víctimes de violència de gènere s’amplia també a aquelles dones que tinguen a càrrec seu dones que patisquen esta classe de violència. Per a dur-ho a terme, l’acord preveu realitzar convenis amb administracions locals, autonòmiques, universitats i Administració de l’Estat per a facilitar la mobilitat en estos casos.

Igualment, s’inclou la realització de cursos de formació sobre igualtat i violència sobre la dona, que es tindran en compte en els barems d’accés, provisió i promoció professional.

De manera més general, s’atorga pes a la formació contínua i permanent, i en este àmbit, com a novetat, els sindicats podran homologar les respectives accions formatives.

El text arreplega, finalment, la necessitat de reactivar la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana, la Mesa General de Negociació de l’Administració Local i la Mesa General de Negociació de les Universitats Públiques de la Comunitat Valenciana.