Presidència

El Consell destina 132.000 euros a les càtedres de transparència de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I

07/05/2024
  • Les col·laboracions inclouen projectes de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional

El Consell ha aprovat els convenis de col·laboració pels quals Presidència destina 132.000 euros a les càtedres de transparència de la Universitat de València (UV), la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

La difusió d’accions en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional marquen les actuacions de les universitats en el marc d’estes col·laboracions durant 2024. Per a això, s’inclouen accions de formació, divulgació, sensibilització i investigació relacionades amb les àrees d’esta col·laboració.

Entre les accions en les quals col·laboren les universitats públiques valencianes a través del conveni amb la Generalitat destaca el Datathon, concurs en el qual els i les estudiants s’enfronten a desafiaments que han de resoldre a través de conjunts de dades obertes.

Càtedra Pagoda

Les actuacions previstes a través de la Càtedra de Govern Obert, Participació i Dades obertes (Càtedra Pagoda) de la UV disposen d’un finançament de 55.000 euros per a 2024.

Esta col·laboració preveu el congrés internacional sobre l’avanç del govern obert, a més de diferents trobades relacionades amb democràcia i participació, desinformació i comunicació digital. Així mateix, està prevista la realització de diferents jornades o sessions relacionades amb la intel·ligència artificial; els premis TikTok; publicacions sobre algoritmes transparents i un informe sobre el nou Registre d’Algoritmes de la Generalitat; o l’Observatori de Digitalització del Sector Públic, entre altres.

Càtedra de Bon Govern i Transparència

La Generalitat destina 32.000 euros a l’impuls d’activitats de la Càtedra de Bon Govern i Transparència de la UA. La col·laboració entre les institucions inclou conferències, fòrums, congressos, publicacions, premis de fi de grau i màster, publicacions i difusió en xarxes socials.

També preveu la celebració del X Congrés Internacional de Transparència i Bon Govern; un congrés o jornada sobre dades obertes i reutilització de la informació pública i novetats normatives en la matèria; una jornada sobre la regulació dels grups d’interés; trobades de càtedres; així com la publicació de publicacions.

Càtedra de Transparència Pública

Quant a la col·laboració amb l’UJI, que té una dotació de 45.000 euros per a la Càtedra de Transparència Pública, arreplega la celebració de la I edició del Premi TikTok sobre qüestions relacionades amb dades obertes, govern obert i transparència, que premiarà els millors vídeos d’esta xarxa social d’estudiants de les universitats valencianes.

S’inclou la convocatòria de nou beques relacionades amb l’estudi de la transparència, el bon govern i la integritat institucional en les entitats locals; l’actualització i millora del portal de transparència de l’UJI; a més de l’elaboració d’indicadors de transparència i qualitat de govern a escala local, seguint les directrius de Transparència Internacional i el Quality of Government Institute.

El conveni preveu la realització de jornades, seminaris, premis d’investigació, una activitat internacional sobre corrupció, transparència i bon govern i la VII edició de l’Aula de Transparència en diversos municipis de la Comunitat Valenciana. La Càtedra de Transparència Pública forma part d’esta col·laboració amb l’objectiu de consolidar el compromís de vetlar per la investigació i la formació en estes àrees, tant en l’àmbit universitari com institucional.