Sanitat
Jornada

El Departament de Salut Alacant-Sant Joan crea un pla d’intervenció comunitària per a previndre la soledat

09/05/2024
El Departament de Salut Alacant-Sant Joan crea un pla d’intervenció comunitària per a previndre la soledat
  • Un dels primers passos serà codificar la soledat i la indigència com a dos diagnòstics mèdics i d’infermeria per a fer-la visible i fer una base de dades
  • La I Jornada de la Soledat servix per a iniciar un projecte que vol ajuntar esforços dels àmbits sanitari, municipal, de servicis socials i associatius

Les infermeres gestores de casos complexos del Departament de Salut Alacant-Sant Joan d’Alacant han elaborat un projecte d’intervenció comunitària en prevenció de la soledat amb l’objectiu de dissenyar “una acció conjunta i coordinada entre tots, ajuntaments, servicis socials, associacions i atenció sanitària per a reunir esforços i combatre la soledat, començant per visibilitzar-la i que la societat en general la tinga present”, ha indicat Mar Luri, infermera gestora de casos complexos de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant.

Cal tindre en compte, segons ha afegit Luri, que “la soledat incrementa els riscos per a la salut física, psíquica i pot empitjorar la qualitat de vida de les persones amb un increment d’assistència als centres de salut, hospitalitzacions, atenció domiciliària, més institucionalització i augment de la mortalitat”.

“A més, les persones que viuen en soledat tenen risc d’adquirir hàbits no saludables com el sedentarisme, tabaquisme, consum excessiu d’alcohol, mala alimentació; o de patir empitjorament en la qualitat del son. Així mateix, les persones majors són susceptibles de patir més quantitat de caigudes, deterioració cognitiva i reingressos”, ha explicat.

El projecte s’ha donat a conéixer amb motiu de la celebració de la I Jornada de la Soledat que, amb el lema ‘MI SOLedad’, ha acollit hui la sala d’actes de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant. Esta primera edició ha comptat amb la presència de les regidores de Benestar Social i de Majors de l’Ajuntament d’Alacant, María Begoña León i Nayma Beldjilal, respectivament.

El departament gestiona quatre centres de salut a Alacant capital i un altre a la Platja de Sant Joan. En futures edicions l’objectiu és traslladar la jornada i implicar els altres quatre municipis la població dels quals està adscrita a l’àrea de salut: Xixona, Mutxamel, el Campello i Sant Joan d’Alacant.

El gerent del departament de salut Alacant-Sant Joan d’Alacant, Juan Antonio Marqués, ha agraït la presència de les dos edils i ha assenyalat que “esta jornada és un primer pas dels molts més que hem de fer tots els implicats, des dels gestors de les diferents administracions i entitats sanitàries als professionals, associacions i ciutadans en general, tots hem d’ajuntar els nostres esforços per a combatre la soledat no desitjada”.

Per la seua part, la directora d’Infermeria d’Atenció Primària del departament, Fabiola Marrades, ha volgut agrair en la seua intervenció “la gran labor que fa el nostre equip d’infermeres de casos complexos tant dels centres de salut com de l’hospital en l’atenció a les persones que viuen en soledat”.

Marrades ha especificat que, entre les funcions d’estes professionals, estan les de facilitar un telèfon de contacte directe als pacients que atenen, els gestionen i unifiquen cites, els revisen i adeqüen la medicació, els acompanyen durant les seues visites a l’hospital, per exemple, per a intervencions que en cas d’acudir a soles no es farien. “A més, enllacen els diferents àmbits assistencials, evitant ingressos i acurtant estades hospitalàries. Deriven els pacients al treballador social per a la seua valoració i mobilització de recursos i també fan visites domiciliàries”, ha afegit.

Mar Luri ha destacat que “la soledat no té edat, pot afectar qualsevol persona i especialment col·lectius vulnerables i persones fràgils com ara ancians, indigents, cuidadors, i malalts”.

Visibilització i codificació

Un dels primers passos que es vol fer amb la implementació del pla d’intervenció, després de sensibilitzar la població i donar visibilitat al problema, és detectar i codificar la població afectada. “El primer és crear una base de dades amb tots els pacients que viuen en soledat o en la indigència per a calcular la dimensió del problema i començar a actuar amb els recursos adequats”, ha comentat la infermera gestora de casos.

Així, el departament està treballant perquè s’utilitzen els codis CIE (diagnòstics mèdics) i NANDA (diagnòstics d’infermeria) perquè conste en la història clínica la soledat, la indigència i l’aïllament social i poder actuar-hi.

En la jornada també ha quedat palesa que la intervenció individual és menys efectiva que la grupal. En este pla d’intervenció es pretén que les persones que viuen en soledat siguen capaces, al mateix temps que reben ajuda, de relacionar-se amb altres persones a les quals també podran servir de suport. A més, es treballarà per a crear xarxes intergeneracionals, amb la tecnologia com a aliada i es tractarà de potenciar l’autonomia de les persones majors, amb plans d’acció i activitats socials i culturals.

 

Galeria d'imatges