Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’UCI de l’Hospital General de València incrementa la teràpia ‘Passejos que curen’ dirigida a pacients ingressats
- Per a obtindre els màxims beneficis físics i psicològics, el pacient gaudix de l’olivera centenària dels jardins de l’hospital, així com del cel i la llum solar directa
- Per a realitzar estos passejos s’ha consensuat un protocol que garantix la seguretat del pacient
La Unitat de Cures intensives (UCI) d’Anestèsia de l’Hospital General de València ha incrementat, durant la primavera, els seus ‘Passejos que curen’ per a pacients ingressats que, per les seues característiques, poden gaudir d’una estona a l’aire lliure.
El setembre de 2023 l’equip de l’UCI va posar en marxa esta teràpia que permet que els pacients ingressats en vigilància intensiva puguen tindre contacte amb la naturalesa i gaudir del jardí de l’hospital amb la finalitat d’obtindre resultats positius en la seua salut.
Per això, es va elaborar el protocol ‘Passejos que curen’, en què s’establixen objectius, indicacions, contraindicacions i procediment, i se’n va proposar l’ús normalitzat com un tractament i una cura més, alineat amb les línies de treball d’humanització i basat en la iniciativa H-UCI.
D’esta manera, es trasllada els pacients al costat de l’olivera centenària que hi ha enfront de l’edifici quirúrgic, al jardí de l’hospital, perquè tinguen contacte amb la naturalesa i amb els seus familiars i amics, i fins i tot amb les seues mascotes, en un entorn més amable, relaxant i terapèutic.
Tal com ha explicat Eva Mateo, cap de secció de l’UCI d’Anestèsia i presidenta de la Comissió d’Humanització, “esta classe de teràpia es comença a investigar en 1990 al Japó pels efectes del ‘shinrin-yoku’, o banys de bosc. Posteriorment, en 2006, els col·legis nord-americans d’arquitectes van elaborar les seues guies per al disseny i la construcció d’hospitals per a disposar de jardins terapèutics i restauradors per a pacients, famílies i professionals”.
A fi d’obtindre els màxims beneficis físics i psicològics, Susana Moliner, facultativa d’Anestèsia, Reanimació i Teràpia del Dolor, hi ha afegit que esta iniciativa “ajuda a accelerar la recuperació i previndre la síndrome postvigilància intensiva, i genera benestar i felicitat, tant en el pacient com en els professionals que els atenem”.
De fet, des que es va començar amb esta iniciativa el grau de satisfacció que han expressat tant els pacients i familiars com els professionals que els acompanyen (facultatius, infermeria, TCAE i zeladors) ha sigut molt elevat.
Arbres de l’Hospital General
L’Hospital General té catalogats al voltant de 200 arbres de 35 espècies diferents. Entre estos, el que més abunda és el pi blanc i el cedre, però també hi ha espècies singulars. Algun d’estos arbres destaca pel seu caràcter emotiu, perquè ha sigut cedit per un pacient o per un professional.
Això fa que es convertisca en un espai de pau dins de la ciutat per a pacients, familiars i treballadors, que poden gaudir de la seua naturalesa i vegetació i dels efectes terapèutics que té.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Eva Mateo, cap de secció de l’UCI d’Anestèsia i presidenta de la Comissió d’Humanització
Susana Moliner, facultativa d'Anestèsia, Reanimació i Teràpia del Dolor
Julián, marit de la pacient