President
Mobilitat

Carlos Mazón: “El TRAM entre Benidorm i Dénia per fi comptarà amb una connexió directa, eficient i moderna compatible amb l’entorn”

10/05/2024
Carlos Mazón: “El TRAM entre Benidorm i Dénia per fi comptarà amb una connexió directa, eficient i moderna compatible amb l’entorn”
  • Defén el “dret dels ciutadans a una bona mobilitat” i subratlla el compromís del Consell per un transport públic de qualitat i sostenible
  • Recorda que les obres de modernització de la línia 9 del TRAM “solucionen el desastre del Botànic que no va tindre en compte que els nous trens tenien un pes superior als vells” i no podien passar pels ponts
  • Destaca que gràcies a estes actuacions el Tren-Tram Dual, pioner a Europa i que permet utilitzar tracció elèctrica, “situa la Comunitat Valenciana en l’avantguarda del transport sostenible”
  • Reivindica l’execució simultània de tres actuacions “perquè la modernització de la línia 9 del TRAM d’Alacant estiga conclosa abans de cap d’any”
  • Estes accions permetran la millora del servici i d’esta manera s’evitarà als viatgers el transbord que actualment fan a Calp
  • El president de la Generalitat ha visitat les obres del pont del Mascarat i l’actuació d’emergència de la Línia 9 del TRAM d’Alacant
Calp.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que amb les actuacions que està duent a terme el Consell, “el TRAM d’Alacant entre Benidorm i Dénia per fi tindrà una connexió directa, eficient i moderna, al servici dels ciutadans, a més de compatible amb l’entorn”.

Així ho ha manifestat després de la seua visita a les obres del pont del Mascarat i l’actuació d’emergència de la línia 9 del TRAM d’Alacant, acompanyat per la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas.

El cap del Consell ha explicat que l’execució simultània de la construcció dels nous viaductes de Mascarat i Algar juntament amb els treballs per a esmenar els danys provocats per l’incendi en la zona del Mascarat es posen en marxa “amb l’objectiu que la modernització de la línia 9 del TRAM que unix Benidorm i Dénia estiga acabada abans de finalitzar l’any”. Així mateix, ha remarcat la inversió de més de 20 milions d’euros que s’estan destinant a estes tres actuacions.

El president ha defés “el dret dels ciutadans a disfrutar d’una bona mobilitat” i ha subratllat el compromís del Consell per un transport públic de qualitat i sostenible. Així, ha remarcat que esta modernització de la connexió “facilitarà als ciutadans l’accés als seus llocs de treball o disfrutar de totes les opcions que oferix un dels majors focus turístics, d’oci i d’alternativa de residència de tota Europa”.

En este sentit, ha recordat que la Marina Alta i la Marina Baixa tenen uns 400.000 residents que durant alguns períodes poden superar el milió de ciutadans.

Igualment, Mazón ha remarcat que estes obres “solucionen el desastre del Botànic, que va obviar que els nous trens tenien un pes superior als vells” i no podien passar pels ponts. Així, amb les obres de substitució del pont del Mascarat, s’elimina la “solució inoperant de la passada legislatura que implicava un transbord per a poder arribar des de Dénia a Benidorm”.

Així mateix, Carlos Mazón ha destacat que, gràcies a estes tres actuacions, el Tren-Tram Dual, pioner a Europa i que permet utilitzar tracció elèctrica “unirà de manera directa Benidorm i Dénia i situa la Comunitat Valenciana en l’avantguarda del transport sostenible”.

Mazón ha manifestat que, d’esta manera, “podem millorar el servici sense l’important cost addicional que suposa l’electrificació en zones amb molts túnels com és el cas del tram Altea-Gata”. A més, estes actuacions permetran la millora del servici evitant als viatgers el transbord que actualment fan a Calp.

El president ha agraït a les empreses i administracions que participen en el projecte que “tots junts hàgem pogut solucionar en temps rècord una de les majors vergonyes en tota la Comunitat Valenciana” amb “seguretat i sentit comú”.

Modernització de la línia 9 del TRAM

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), completarà enguany la construcció i instal·lació dels nous viaductes de Mascarat i Algar de la línia 9 de TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia) a Altea. Estes dos actuacions, disposen d’un pressupost de licitació de 17,9 milions d’euros i són finançades per la Unió Europea.

Els treballs al Mascarat suposen la substitució de l’actual viaducte, construït entre els anys 1913 i 1915, per un nou de similars característiques i que conservarà una estètica similar a la del viaducte original.

En el viaducte sobre el riu Algar s’ha projectat executar la construcció d’un pont paral·lel a l’existent, de tal manera que l’actual viaducte es mantinga com a passarel·la per als vianants, tal com establix la fitxa de catalogació de bé de rellevància local.

Quant a les actuacions d’emergència que es duran a terme, dotades amb 3 milions d’euros de pressupost, destaquen la retirada d’arbratge; la mitigació de possibles riscos geològics; la reconstrucció d’un terraplé i infraestructura de drenatge; i la reducció de l’erosió en talussos i vessants pròxims al traçat de la via, entre altres.

FGV programa servicis alternatius per carretera

Estos treballs obliguen a interrompre inicialment la circulació ferroviària entre les estacions d’Olla Altea i Calp. Per això, des del mateix 9 d’abril, FGV oferix transport alternatiu d’autobús entre estes dos parades. Els vehicles previstos mantenen l’horari de pas dels trens en la zona afectada, amb una modificació de les hores d’eixida, pas i arribada en el tram Benidorm-Olla d’Altea-Calp.

A més, els vehicles que facen este recorregut són accessibles per a facilitar l’accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Després d’este primer tall, que afectarà el tram Olla Altea-Calp, a partir de setembre la interrupció s’establirà entre Garganes i Calp i, posteriorment, a l’octubre s’ampliarà fins a Teulada. En una última fase, abans de la finalització de les obres al desembre, el tall comprendrà el tram Garganes-Calp.
 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón