Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’IVAM celebra el Dia dels Museus amb visites especials, diàlegs des de la dansa i entrada gratuïta
- El dissabte, 18 de maig, el museu estarà obert fins a mitjanit amb propostes especials com l’actuació de la companyia OtraDanza
- Del 13 al 19 de maig el centre d’art estén el seu programa amb activitats per a tots els públics
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) se suma un any més al Dia Internacional dels Museus (DIM) amb entrada gratuïta el dissabte, 18 de maig, i un ampli programa de visites, trobades, tallers familiars i programes específics que se celebraran durant tota la setmana, des del dilluns, 13 de maig, fins al diumenge 19.
Totes les activitats seguixen el lema proposat enguany pel Consell Internacional de Museus (ICOM), ‘Museus per l’educació i la investigació’, amb el qual es pretén subratllar la importància dels museus com una institució que fomenta l’aprenentatge, el descobriment i la comprensió cultural.
En línia amb el lema de l’ICOM, el matí del dissabte, 18 de maig, començarà en l’IVAM amb la VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències Didàctiques d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, coordinades entre l’IVAM, el Cefire Artístic Expressiu i l’AVPD. La ponència inaugural serà a càrrec d’Andrea Miguel Ferriz i Yolanda Jolis Guix, responsables de Sostenibilitat i Educació del MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona.
Així mateix, eixe dia l’IVAM prepara una programació especial nocturna amb motiu de la Nit Europea dels Museus, que comptarà, entre altres activitats, amb l’actuació de la companyia OtraDanza. En el marc de l’exposició ‘Sempere a París’, la companyia s’inspira en les obres de l’artista alacantí per a explorar la tridimensionalitat dels cossos en l’espai i l’ús de la llum. L’espectacle, que porta per títol ‘Sempere’, és d’accés lliure fins que es complete l’aforament.
Cal destacar que, l’any del seu 35 aniversari, l’IVAM vol reivindicar el seu patrimoni públic amb visites a les exposicions de la col·lecció. Així, a partir d’algunes peces exposades en ‘Escena I. Fer paisatge’, el comissari d’exposicions, editor i docent Álvaro de los Ángeles oferirà a patir de les 19.00 hores una visita performativa en la qual intentarà analitzar què pot un museu en general, i què pot l’IVAM en particular, un museu que s’ha autodenominat ‘situat’ i dels ‘afectes’, en una societat desafectada i geopolíticament globalitzada.
La programació nocturna també inclou recorreguts per dos llegats importants: l’exposició de Julio González i la mostra inaugurada recentment sobre Ignacio Pinazo.
També s’ha organitzat una visita comentada a l’exposició ‘Un contínuum comú indefinidament llis’, que s’inaugura el pròxim 16 de maig amb més de 130 artistes de la col·lecció de l’IVAM, com Pablo Picasso, Bruce Nauman, Julio González, Marcel Duchamp, Dan Graham, Georg Grosz, Sigmar Polke, André Derain, Jacques Lipchitz o Gerhard Richter.
També el dissabte, 18 de maig, a les 18.00 hores, Els Grans de l’IVAM, un grup estable de visitants sènior (majors de 55 anys) interessats a ampliar coneixements sobre història de l’art contemporani, realitzaran una mediació a l’exposició ‘Escena I. Fer paisatge’.
Programació especial del 13 al 19 de maig
A més de la programació prevista per al 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, l’IVAM ha organitzat altres accions, visites, trobades i tallers durant tota la setmana del 13 al 19 de maig.
Entre estes, el dimecres, 15 de maig, l’artista Sandra Mar convida Carlos Correcher i Mar Reykjavik a un diàleg per a parlar de la relació entre els processos artístics, en el marc d’‘Art i Context’.
D’altra banda, el diumenge 19 de maig l’IVAM obri les portes de les seues col·leccions per a acostar-les a la ciutadania des d’una perspectiva de gènere. Este itinerari comentat planteja una relectura d’unes certes obres dels fons del museu que inclou escultures de Julio González o pintures d’Ignacio Pinazo.
Així mateix, el programa d’estudis de l’IVAM, ‘Articulacions’ rep esta setmana dos visites: la Societat Doctor Alonso, la companyia dansística formada per Tomàs Aragay i Sofía Asencio, i Taller Placer, on Paula Miralles i Vicente Arlandis promouen l’ús i la creació de pràctiques diverses.
Diversos dels projectes que s’han desenvolupat durant el curs 2023-24 celebraran les seues últimes sessions coincidint amb esta setmana de celebracions. Així, el programa d’activitats extraescolars fet juntament amb les famílies que residixen en el barri del Carme, les mediacions del programa Confluències fetes en col·legis rurals agrupats i el projecte desenvolupat en residències socioeducatives es clausuraran al llarg de la setmana.