Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Elisa Núñez destaca la importància que tenen els testimonis de les víctimes de la barbàrie terrorista en la conscienciació i prevenció dels radicalismes violents entre la joventut

- La consellera ha inaugurat la jornada de presentació ‘Testimonis audiovisuals’, que arreplega els testimonis d’onze víctimes del terrorisme
- L’objectiu és que puga ser utilitzat a les aules en forma de material didàctic com a ferramenta de deslegitimació de l’ús de la violència i de reconeixement de les víctimes
- El vicepresident primer, Vicente Barrera, ha mostrat el seu suport a esta jornada perquè la societat no oblide les víctimes de la barbàrie terrorista
La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat “la importància que tenen els testimonis de les víctimes de la barbàrie terrorista, que ha marcat la història més recent d’Espanya, en la conscienciació i en la prevenció dels radicalismes violents entre la joventut”.
Segons Elisa Núñez, “el terrorisme és una xacra en tota societat civilitzada i s’ha de combatre sense concessions, amb fermesa i amb ànim de reparació i de memòria”.
La consellera ha inaugurat la jornada de presentació de ‘Testimonis audiovisuals’, una iniciativa coordinada amb la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació per a proporcionar un material didàctic als 47 centres escolars que participen en el programa d’unitats didàctiques ‘Memòria i prevenció del terrorisme a les aules de la Comunitat Valenciana’. Este material va destinat a uns 4.000 alumnes de 3r i 4t de l’ESO i de Batxillerat.
A l’acte ha assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, mostrant així el seu suport a esta iniciativa perquè la societat, i especialment la joventut, no oblide les víctimes de la barbàrie terrorista. També hi ha participat la directora general de Personal Docent de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, Sonia Sancho.
Elisa Núñez ha apel·lat a “enfortir el nostre compromís col·lectiu en la construcció d’una societat millor, més justa i sempre compromesa amb la veritat”, i ha recalcat que este material didàctic “és una iniciativa crucial perquè els nostres jóvens aprenguen del passat per a mirar el futur amb esperança renovada, posant en el centre de la seua formació la dignitat i vàlua de tota vida humana”.
El secretari autonòmic d’Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia, Javier Bazán, que ha clausurat la jornada, ha manifestat que “després de contemplar la barbàrie de grups terroristes, com ara ETA i l’extremisme islamista, els actes de violència dels quals han condicionat de manera tràgica la història de la nostra nació, hui, més que mai, estem obligats a reafirmar el nostre compromís amb els valors que sustenten la nostra societat”.
‘Testimonis audiovisuals de víctimes del terrorisme’
L’objectiu de ‘Testimonis audiovisuals de víctimes del terrorisme’ és que puga ser utilitzat a les aules en forma de material didàctic com a ferramenta de prevenció de la radicalització, la deslegitimació de l’ús de la violència i el reconeixement de les víctimes.
Este projecte s’emmarca en el conveni de col·laboració de l’any 2023 entre la Conselleria de Justícia i Interior, a través de la Direcció General d’Atenció a les Víctimes i Accés a la Justícia, i la Fundació de Víctimes del Terrorisme, amb la participació del Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme.
En ‘Testimonis audiovisuals de víctimes del terrorisme’ s’arrepleguen els testimonis d’onze víctimes del terrorisme d’ETA, del FRAP i el gihadisme. En estes entrevistes, les víctimes transmeten als més jóvens l’experiència viscuda, i els seus testimonis es posen a la disposició dels centres d’ensenyança perquè puguen ser utilitzats de manera sistemàtica, com es fa en altres països amb obres com El diari d’Ana Frank o Si això és un home de Primo Levi.
Jornada de presentació
A més de la visualització dels vídeos, en esta jornada s’han celebrat dos taules redones. Una sobre la importància del testimoni de la víctima en la prevenció dels radicalismes violents en els jóvens i l’altra titulada ‘L’experiència de compartir el testimoni per a les víctimes del terrorisme’.
En estes taules han participat representants d’associacions de víctimes, com ara Juan Benito Valenciano, president de la Fundació Víctimes del Terrorisme; Florencio Domínguez Iribarren, director del Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme; Eulogio Paz Fernández, president de l’Associació 11 M Afectats pel Terrorisme; Javier López Ruiz, de l’Associació de Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat Víctimes del Terrorisme; Antonio Cabrera Nieto, de l’Associació Víctimes Terrorisme de la Comunitat Valenciana, i Bruno Broseta Dupré, de la Fundació Professor Manuel Broseta.
La directora general d’Atenció a les Víctimes, Belén Pulgar, que ha participat junt amb la directora general de Personal Docent en la primera taula redona, ha explicat que, “sens dubte, l’educació és una potent ferramenta de canvi i l’escola, un espai privilegiat perquè la defensa dels valors democràtics s’arrele en els més jóvens”.
Segons Belén Pulgar, “la veritat i la intensitat del relat de les víctimes del terrorisme i el contundent missatge de compromís per mantindre la memòria representen els millors instruments per a conscienciar i previndre processos de radicalització entre els jóvens”.