Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat destina 4,7 milions per a eliminar canyars al Parc Natural del Túria

14/05/2024
La Generalitat destina 4,7 milions per a eliminar canyars al Parc Natural del Túria
  • La consellera Pradas destaca que ja s’ha actuat sobre 52,84 hectàrees riberenques i està previst arribar a les 157,5 per a controlar “esta greu amenaça per als nostres ecosistemes”
  • Un acord entre la Conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer permetrà la reconstrucció de dos passarel·les 

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori està duent a terme actuacions per valor de 4,7 milions d’euros per a l’eliminació dels canyars i regenerar les riberes del riu al Parc Natural del Túria. Ja s’han finalitzat les intervencions en el llit fluvial al seu pas pels termes municipals de Manises, Paterna, Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Pedralba, i estan en fase d’execució les de Pedralba, Bugarra, Gestalgar i Chulilla.

Tal com ha explicat la consellera Salomé Pradas, “estem duent a terme un ambiciós projecte per a eliminar la canya comuna del Parc Natural del Túria, en el qual, de moment, s’ha actuat sobre una superfície de 52,84 hectàrees repartides al llarg de 23,61 quilòmetres”. No obstant això, està previst que la superfície total aconseguisca les 157,5.

En este sentit, la consellera ha recordat que la canya comuna, o ‘canya brava’ (el nom científic de la qual és Arundo donax), “és una de les espècies exòtiques invasores més nocives”, que, “encara que en el passat tenia moltes utilitats tant per a l’agricultura com per a la construcció i altres oficis, ara és una greu amenaça per als nostres ecosistemes i, per això, se n’ha de controlar la propagació”.

El procés d’eliminació d’esta espècie invasora, a més, permetrà la recuperació dels ecosistemes de bosc de ribera valencià, així com l’ús públic de les ribes de molts trams, que, per culpa dels canyars, “fins ara eren completament inaccessibles per a les persones”, ha dit Pradas.

La consellera també hi ha afegit que amb l’eliminació dels canyars “reduïm considerablement el risc d’incendis forestals, ja que esta espècie és la que produïx més biomassa per hectàrea després del bambú, la qual cosa també suposa un risc en cas que hi haja crescudes dels rius, perquè l’abundància de la seua matèria vegetal bloqueja que l’aigua discórrega i fa més greus les inundacions”.

Esta iniciativa s’emmarca en l’estratègia ‘Desencanyar’, que compta amb una inversió de 16 milions d’euros fins al 2027 (entre recursos propis de la Generalitat i fons europeus) per a la recuperació de les riberes dels rius de la Comunitat Valenciana.

Les actuacions a les riberes consistixen en la sega de les canyes i la retirada dels rizomes i, posteriorment, es cobrix la superfície amb lones opaques per a evitar que la llum del sol revitalitze els rizomes, els quals es poden estendre diversos quilòmetres.

“Quan es retiren les cobertures opaques es procedirà a la regeneració dels espais mitjançant la plantació d’espècies autòctones de les riberes valencianes”, ha conclòs Salomé Pradas.

Reunió amb l’alcalde de Riba-roja i reconstrucció de la passarel·la

Salomé Pradas ha donat compte d’estes actuacions a l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, amb qui s’ha reunit este dimarts. Durant la trobada, la consellera i el primer edil d’esta localitat del Camp de Túria han analitzat les conseqüències ambientals dels tres últims incendis registrats als termes municipals de Vilamarxant i Riba-roja, on es van destruir dos passarel·les de la ruta fluvial.

En este sentit, la consellera ha explicat que s’ha arribat a un acord entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Direcció General de Medi Natural i Animal per a la reconstrucció d’estes passarel·les. La Confederació assumirà els costos de la retirada de les restes que han quedat dins del llit del riu i repararà els desperfectes provocats per l’incendi en les riberes, i la Conselleria s’encarregarà de la construcció de dos ponts per a l’accés de persones, ciclistes i vehicles d’emergència.  

D’esta manera, es prioritzarà el pas situat prop de Masia de Traver, ja que, a més de donar continuïtat a la ruta fluvial del Túria, eixa via dona accés a les urbanitzacions de Riba-roja de Túria i San Antonio de Benagéber situades a la riba esquerra, on viuen diversos milers de persones.

Galeria d'imatges