Justícia i Interior

Justícia i l’ONG Plena Inclusión Comunitat Valenciana col·laboren per a garantir l’accés a la justícia a les persones amb diversitat funcional

15/05/2024
Justícia i l’ONG Plena Inclusión Comunitat Valenciana col·laboren per a garantir l’accés a la justícia a les persones amb diversitat funcional
  • La Conselleria treballa per a desenvolupar una administració de justícia eficaç, moderna i eficient l’acció protectora de drets i llibertats de la qual siga igual per a tots
  • Plena Inclusión CV ha adaptat a lectura fàcil quasi 400 sentències i resolucions judicials en tots els jutjats de la Comunitat Valenciana

La directora general de Justícia, Cristina Gil, s’ha reunit amb l’associació Plena Inclusión CV. En la trobada, s’ha reivindicat la necessitat de facilitar l’accés a la justícia de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Cristina Gil ha assenyalat que “des de la Conselleria treballem per a desenvolupar una administració de justícia eficaç, moderna i eficient l’acció protectora de drets i llibertats de la qual siga igual per a tots i totes sense que importen les seues circumstàncies econòmiques, el seu lloc de residència o les seues condicions físiques, sensorials o cognitives”.

Si per a la ciutadania en general el llenguatge jurídic resulta complex i incomprensible, la dificultat és més gran quan afecta les persones que tenen reduïda la seua capacitat sensorial i, especialment, la seua habilitat cognitiva.

Eixe és l’objectiu que perseguix esta iniciativa que, en col·laboració amb l’associació Plena Inclusión Comunitat Valenciana, permet adaptar la sentència d’incapacitat a un llenguatge comprensible per a les persones que així ho requerisquen. Este servici gratuït l’exercixen en les tres províncies.

El moviment associatiu Plena Inclusión fa un intens treball en l’àmbit del dret d’accés a la justícia de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i, molt especialment, en l’àmbit dels ajustos de procediment.

Des de fa anys, treballa amb la Direcció General de Justícia en l’adaptació de sentències i resolucions judicials en lectura fàcil. Des de 2021, Plena Inclusión CV ha adaptat a lectura fàcil quasi 400 sentències i resolucions judicials i continua amb este projecte en tots els jutjats de la Comunitat Valenciana.

A més, Plena Inclusión CV col·labora en diferents investigacions d’intel·ligència artificial per a adaptar documents en lectura fàcil, elabora materials fàcils de comprendre sobre procediments judicials, on s’explica en lectura fàcil com posar una denúncia, com traure’s el passaport o DNI o com denunciar un delicte d’odi, entre altres.

En l’àmbit estatal, Plena Inclusión CV forma part de la “xarxa d’organitzacions promotores de servicis de facilitació” que treballa amb l’objectiu d’aconseguir la implementació real de la figura facilitador, incidir en la necessitat del desenvolupament reglamentari, conéixer com s’està materialitzant esta figura en cada comunitat i intentar una unificació de criteris en tot el territori.

En esta línia, la Conselleria que dirigix Elisa Núñez destaca la figura del facilitador com un suport a les persones que ho necessiten per a poder exercir la seua voluntat jurídica.

Finalment, la Conselleria de Justícia col·labora i treballa en este projecte de Justícia Inclusiva per a garantir que les persones amb diversitat funcional, sensorial o cognitiva puguen prendre les seues pròpies decisions sense que les seues capacitats suposen cap barrera.

 

Galeria d'imatges