Justícia i Interior

La Policia de la Generalitat intervé 22 pintures falses de Dalí, Saura, Miró i Benlliure que s’anaven a subhastar a València i Barcelona per 37.000 euros

15/05/2024
La Policia de la Generalitat intervé 22 pintures falses de Dalí, Saura, Miró i Benlliure que s’anaven a subhastar a València i Barcelona per ...
  • Algunes de les obres disposaven de certificats d’autenticitat per a emparar l’engany
  • Han sigut detingudes quatre persones per estafa i delictes contra la propietat intel·lectual

El Grup de Patrimoni de la Unitat de Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana, que depén de la Conselleria de Justícia i Interior, ha intervingut, en una operació conjunta amb la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, un total de 22 pintures falses, que s’atribuïen als pintors Salvador Dalí, Antonio Saura, Joan Miró i Mariano Benlliure, i que es comercialitzaven en subhastes i en Internet per un total aproximat de 37.000 euros.

Concretament, s’han localitzat 15 obres plagiades de Dalí, dos de Saura, una de Miró i quatre de Benlliure. Algunes disposaven de certificats d’autenticitat falsejats per a emparar l’engany.

La investigació policial va començar a principis de novembre de 2023 i ha suposat la detenció de quatre persones com a presumptes autors dels delictes d’estafa i contra la propietat intel·lectual.

Segons esta investigació, alguns dels seus propietaris havien heretat les obres dels seus avantpassats i desconeixien la falsedat d’estes. En el cas de les pintures de Dalí, van ser adquirides en diferents galeries dels Estats Units.

Totes les obres copiaven l’estil, tècniques i mètodes dels artistes falsificats, incloses les firmes. No obstant això, el Grup de Patrimoni de la Unitat de Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana certifica que totes, inclosos els certificats que les acompanyen, són falses.

 

Galeria d'imatges