Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
CCCC

L’artista Esther Ferrer, pionera de la ‘performance’ a Espanya, desplega el seu treball al Centre de Carme

15/05/2024
L’artista Esther Ferrer, pionera de la ‘performance’ a Espanya, desplega el seu treball al Centre de Carme
  • El CCCC inaugura hui la mostra ‘El cuerpo atravesado por el género, el espacio y el tiempo’, una àmplia selecció l’obra d’esta artista polifacètica
  • Premi Nacional d’Arts Plàstiques, és una de les creadores espanyoles de més sòlida trajectòria i de més reconeixement nacional i internacional
  • Ferrer és membre del grup Zaj, un dels puntals de l’art conceptual a Espanya

 

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) inaugura este dimecres l’exposició ‘El cuerpo atravesado por el género, el espacio y el tiempo’, que arreplega una important selecció de l’obra d’esta artista polifacètica, destacada referent de l’art contemporani espanyol i pionera de la performance a Espanya, el treball de la qual està reconegut amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques i el Premi MAV (Dones en les Arts Visuals).

El director-gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Nicolas Bugeda, ha destacat que és “un luxe comptar en el Centre del Carme, en el marc del Dia Internacional dels Museus, amb artistes de la trajectòria d’Esther Ferrer”. En eixe sentit, ha afirmat que esta mostra és exemple de “la línia d’una programació de qualitat, que és un dels criteris fonamentals pels quals es regix el CMCV”.

L’exposició està comissariada per la crítica d’art Margarita Aizpuru i centra el seu discurs en la idea de la dona i del seu cos confrontat amb el temps i amb l’espai; un cos, el de la mateixa Esther Ferrer, que servix a l’artista de lloc d’experimentació per a visualitzar com l’empremta del temps va perforant inexorablement l’ideal de l’eterna joventut femenina.

Així, el cos, ‘el seu cos’, es convertix d’esta manera en una arma crítica que posa en revisió com s’ha construït eixe ideal femení i els codis que ens imposa la societat.

L’exposició que acull el Centre del Carme serà el marc per a la realització d’una performance de l’artista i estarà oberta al públic fins al 29 de setembre. A continuació, la mostra viatjarà a Alacant per a exposar-se al Museu d’Art Contemporani d’Alacant, MACA.

Esther Ferrer, artista independent

Esther Ferrer és una artista radical i independent. Després d’una llarga trajectòria de més de quaranta anys desenvolupant un treball sistemàtic, rigorós i metòdic es pot dir que tota la seua obra es reduïx a una sola: Esther Ferrer. Ella és l’obra, el seu cos, els seus autoretrats, la seua veu, les seues idees, les seues paraules.

Nascuda a Sant Sebastià en 1937, és llicenciada en Ciències Socials i Periodisme i va estudiar Art a París, ciutat en la qual residix i treballa des de 1973. A la seua ciutat natal va crear, juntament amb altres artistes, un taller de lliure expressió. També és impulsora de la posada en marxa d’una escola experimental a Elorrio. Així mateix, la seua activitat docent l’ha portat a impartir classes a les escoles de Belles Arts del Canadà, França, Itàlia o Espanya, entre altres.

Des de 1967 va ser una de les principals integrants del grup Zaj, col·lectiu creat en 1964 per Juan Hidalgo i Walter Marchetti i altres amics més. Des de llavors i fins a finals dels anys noranta, els integrants del col·lectiu van desenvolupar paral·lelament les seues trajectòries per separat, com és el cas de la llarga trajectòria individual d’Esther Ferrer.

 

Galeria d'imatges