President
Sessió de control

Carlos Mazón: “La simplificació administrativa i la rebaixa de la pressió fiscal impulsen la inversió en la Comunitat”

16/05/2024
Carlos Mazón: “La simplificació administrativa i la rebaixa de la pressió fiscal impulsen la inversió en la Comunitat”
  • El president de la Generalitat destaca les mesures posades en marxa pel Consell per a promoure la inversió i anuncia que en els pròxims mesos es produiran “importants acords” en este sentit
  • Subratlla que el Pla Simplifica potenciarà la declaració responsable per a obrir un negoci i “es reforçarà el sistema de control”
  • Enumera les mesures “reals” que està prenent este Consell per a millorar la vida dels ciutadans i posa com a exemple el conveni col·lectiu del personal investigador, l’estació central d’Alacant o l’Hospital General de Castelló, entre altres
  • Insta l’oposició a actuar perquè “l’Albufera no es mora” després de la “falta de paraula i l’incompliment de llei” de la ministra Teresa Ribera
  • Oferix la mà a Compromís per a treballar en la proposta de finançament, en la llei d’accessibilitat universal o en l’habilitació de 800 places MIR per a la Comunitat Valenciana en maig

 

València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que “arriba la inversió a la Comunitat Valenciana” i ha anunciat que en els pròxims mesos es produiran “importants acords i inversions” gràcies a “la simplificació de l’Administració i les traves, l’eliminació de prejuís i la rebaixa d’impostos” perquè este Consell “creu en els plans estratègics per a invertir a la Comunitat Valenciana”.

Així s’ha pronunciat en la sessió de control de les Corts on ha reivindicat, en la seua resposta al grup parlamentari VOX, el Pla Simplifica dissenyat “per a simplificar i millorar la vida i la relació dels ciutadans i el sector empresarial amb l’Administració”.

En eixe sentit, ha retret a l’oposició que “durant huit anys no fora capaç de posar-lo en marxa ni amb una sola orde, ni amb una sola resolució”.

Carlos Mazón ha destacat que una de les principals mesures d’este pla serà l’aprovació d’un decret llei de simplificació administrativa que afectarà el conjunt d’entitats de la Comunitat Valenciana amb la finalitat que la transformació i la simplificació de l’administració “arribe a tots” i el principi general dels quals serà el “de mínima intervenció administrativa però amb totes les garanties”.

El cap del Consell ha enumerat algunes de les principals mesures del Pla Simplifica dirigides al sector empresarial com la creació de l’Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada que no suposarà “cap cost de personal”.

Així mateix, s’ha referit a la posada en marxa de la figura dels projectes d’interés autonòmic per a tramitar de “manera urgent i preferent” els plans estratègics del nostre territori.

Igualment, ha posat l’accent en la creació del Canal Empresa per a “saber en quina taula està paralitzat cada expedient” a més de potenciar la declaració responsable per damunt de la llicència però “reforçant el sistema de control i les sancions”. Així, ha subratllat que “les sancions podran arribar fins al milió d’euros”.

Finalment, ha destacat l’estratègia per a reduir la bretxa digital i garantir la igualtat d’accés per part de la ciutadania als servicis públics.

Crida a l’acció per a salvar l’Albufera

Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha fet referència a “la falta de paraula i a l’incompliment de la llei” per part de la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, respecte a l’aportació dels cabals previstos per a l’Albufera i ha instat l’oposició a actuar perquè este paratge natural “no es mora”.

En eixe sentit, ha destacat que el passat 15 de maig va finalitzar el període que assenyala l’apartat 5 de l’article 13 de l’annex XI Disposicions normatives del Pla hidrològic de la demarcació hidrogràfica del Xúquer del Reial decret 35/2023, de 24 de gener, pel que fa a l’aportació de 10 hm³ a l’any del sistema del Xúquer i 10 hm³ del sistema Túria, per la qual cosa ha reclamat el compliment del que s’establix en la normativa esmentada a excepció de 2hm3 enviats des del sistema Túria a través de la séquia de Favara.

D’altra banda, cal recordar les diferents reunions, comunicacions i informes remesos per la Generalitat al Govern central per a abordar i solucionar la situació de l’Albufera. Així, a més de la trobada mantinguda pel cap del Consell amb Teresa Ribera, cal destacar l’informe de la Subdirecció General d’Espais Naturals i Vida Silvestre de 23 de novembre de 2023 que alertava dels baixos nivells del llac i de la necessitat de derivar aigua dels sistemes Xúquer i Túria.

Igualment, des de la Conselleria es van mantindre diferents reunions amb el Ministeri per a solucionar la falta d’aportació d’aigua a l’Albufera com la mantinguda el 4 de desembre de 2023 entre el Servici de Gestió d’Espais Naturals Protegits i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la del 5 de desembre del mateix any entre la Direcció General de Medi Natural i Animal, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Ajuntament de València, Séquia Real del Xúquer i Comunitat de Regants de Favara, o l’escrit del 9 de gener de 2024 remés pel director general de Medi Natural i Animal reiterant la petició a la Confederació exigint el compliment del Pla Hidrològic i proposant la possibilitat d’acords per a l’execució de les aportacions.

Este escrit se suma al que es va fer el 12 de març i el 10 de maig de 2024 per la mateixa Direcció General de la Generalitat, a més d’altres converses de caràcter informals amb diferents representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de les comunitats regants en la cerca de solucions.

Altres iniciatives del Consell per a millorar la vida dels ciutadans

En resposta parlamentària al PSPV, Carlos Mazón ha destacat altres de les mesures posades en marxa pel Consell en l’últim mes, Així ha assenyalat la unitat de la Comunitat de Madrid, Andalusia, Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana “per primera vegada” per a presentar al·legacions al transvasament Tajo-Segura i “defendre l’aigua del nostre territori”.

Així mateix, ha destacat que Alacant “per fi” tindrà l’estació central “perquè hem sabut negociar amb el Ministeri” i ha ressaltat que els terrenys cedits “es queden a la ciutat d’Alacant”, així com la inversió de 135 milions d’euros per a este projecte.

De la mateixa manera, el cap del Consell ha manifestat el “desbloqueig després de huit anys” per a la rehabilitació de la Casa de la Joventut a Elda i les obres d’emergència per a la consolidació de la muralla del castell de Xàtiva per valor de 240.000 euros.

A més, ha fet referència al pagament de 215 milions “en factures en els calaixos” de Sanitat i Servicis Socials de la legislatura anterior i ha remarcat el pla director de l’Hospital General de Castelló perquè “per fi Castelló tinga el millor hospital de la seua història”.

Durant la seua intervenció, el cap de l’Executiu valencià ha fet menció a la firma del conveni col·lectiu del personal investigador “que traurà de l’oblit 200 investigadors en la Comunitat Valenciana”, a més de les beques ‘Manuela Solís’ per a estudiants universitaris i artístics amb un import de 22 milions d’euros, compatibles amb altres beques del Ministeri i que beneficiaran “2.000 estudiants més que en les anteriors convocatòries”.

Carlos Mazón també ha defés l’aposta del Consell pel turisme i ha criticat les polítiques desenvolupades per l’anterior Govern autonòmic amb Marie Claire “que van propiciar 600 treballadors al carrer” d’esta companyia.

En resposta parlamentària a Compromís, el cap del Consell ha oferit la mà al seu síndic, Joan Baldoví, per a asseure’s a treballar en la proposta de finançament, en la llei d’accessibilitat universal o en l’habilitació en maig de 800 places MIR per a la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció, el president ha elogiat les perspectives econòmiques per a la Comunitat Valenciana com les últimes dades turístiques amb un augment del 35 % del gasto i un 25% de l’arribada de turistes estrangers.

També s’ha referit a l'obtenció de les millors xifres d’ocupació des de 2008, registrades en març i abril d’enguany, el que “ens situa com la segona comunitat en baixada de la desocupació en este any”.

En este sentit, ha recordat l’avanç d’este Consell en les expectatives de millora i estabilitat en l’ocupació amb projectes com el de BP España que “crearà 5.000 llocs de treball a la província de Castelló” o l’acord “d’estabilitat i dignificació de les brigades forestals amb la qual cosa tindran el tercer torn”.

El cap del Consell també ha assenyalat que “este Govern treballa per a totes les persones” i ha recordat el Pla VIU per a crear vivenda pública protegida al qual s’han sumat ajuntaments governats per tots els partits polítics.

Així mateix, ha assenyalat l’acord amb els sindicats de l’Administració pública o amb els treballadors de les ITV per a “arreglar el desastre de la reversió heretada”.

Durant la seua intervenció, també ha recordat mesures “reals” que està prenent el Consell perquè “als ciutadans els vaja millor” com als 400.000 veïns de la Marina Alta i la Marina Baixa que “per fi tindran trens que passen pels ponts” i ha recomanat que “abans de comprar trens cal fer les proves de càrrega”.

Mazón també ha aprofitat per a preguntar al grup Compromís la seua opinió sobre l’opa hostil del BBVA al Banc Sabadell “perquè hi ha 3.000 persones que volen saber que serà del seu lloc de treball”.

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón