Presidència

El Museu de les Ciències ensenya al públic com ser astronauta en la nova exposició ‘Up to Space. Missió espacial’

16/05/2024
El Museu de les Ciències ensenya al públic com ser astronauta en la nova exposició ‘Up to Space. Missió espacial’
  • La mostra inclou mòduls interactius, realitat virtual i objectes originals de llançaments espacials 
  • Este dijous, a les 19.00 hores, la responsable d’Educació i Comunicació de l’Agència Espacial Europea (ESA), Sandra Benítez, impartirà la xarrada ‘Agència Espacial Europea: Explorant l’univers per a cuidar millor del nostre planeta’

El Museu de les Ciències ha presentat la nova exposició ‘Up to Space. Missió espacial’, coproduïda pel museu Universum® -Centre de Ciències de Bremen-, el Musée de l’Air et de l’Espace de Paris i la Fundació La Caixa, amb la col·laboració d’AVANQUA i l’Agència Espacial Europea (ESA), i que aproxima el públic a la vida de l’astronauta.

La inauguració ha comptat amb la presència del president del Consell d’Administració de CACSA, Santiago Lumbreras; la directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Ana Ortells, així com la investigadora oncològica i primera dona espanyola astronauta de reserva de l’Agència Espacial Europea, Sara García. També hi han assistit el cap d’exposicions de ciència en l’àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació La Caixa, Javier Hidalgo; la cap de l’Oficina de Coordinació de Divulgació de l’ESA, María Menéndez, i la responsable d’Educació i Comunicació de l’ESA, Sandra Benítez.

L’exposició, a través de mòduls interactius, animacions de realitat virtual i objectes originals, mostra com és la vida quotidiana de l’astronauta i els desafiaments als quals s’enfronta una tripulació, des del llançament del coet fins a l’arribada a l’Estació Espacial Internacional.

En el recorregut s’aborden molts temes relacionats amb els vols espacials tripulats. Per exemple, es convida el visitant a aprendre més sobre la vida i el treball a bord de l’Estació, sobre el creixement de les plantes en l’espai i altres projectes d’investigació que es duen a terme, com són els vestits per a eixir a l’espai i aspectes com l’alimentació en l’espai, el son i fins i tot de quina manera afrontar el mareig.

Entrenament espacial

‘Up to Space’ anima a posar-se en la pell d’un astronauta gràcies als nombrosos dispositius interactius, en els quals proves de conduir des de la Terra un vehicle lunar, toques un meteorit, realitzes experiments sobre la curvatura de l’espai i fins i tot un entrenament d’astronauta per a posar a prova l’equilibri o simular com són els salts sobre la Lluna amb la seua gravetat reduïda, suspés d’un arnés i amb ulleres de realitat virtual.

Entre els objectes rars i originals, s’exposen la clau de llançament de la Soyuz TM-25, vestits i peces espacials, meteorits, un seient espacial, un vàter de la nau Soyuz, la finestra d’un mòdul de descens i, fins i tot, un espectacular motor de coet Viking 5 de 1966 amb un pes de 826 quilos.

El públic trobarà nombroses fotografies de l’Estació Espacial Internacional realitzades pels mateixos tripulants, així com l’exemplar de la novel·la Cinc setmanes amb globus, de Jules Verne, propietat de l’astronauta francés de l’ESA Thomas Pesquet, la qual va portar amb ell a l’espai durant la seua missió.

També inclou espectaculars imatges de la Terra vista des dels satèl·lits; destaca els productes quotidians que provenen de la investigació espacial, com ara les càmeres i els mateixos telèfons intel·ligents, o les aplicacions de navegació GPS, i fins i tot el trepant i els auriculars sense fils.

Situada en la primera planta, ‘Up to Space. Missió espacial’ se suma a les exposicions recentment inaugurades ‘La Lluna a l’abast de les teues mans’ i ‘Mediterrània’, dedicades a un coneixement més profund de l’espai i l’exploració del cosmos, temàtica triada per la Ciutat de les Arts i les Ciències per a 2024.

Conferència Agència Espacial Europea

A la vesprada, la responsable d’Educació i Comunicació de l’ESA, Sandra Benítez, impartix la xarrada ‘Agència Espacial Europea: Explorant l’univers per a cuidar millor del nostre planeta’. La cita, de lliure accés fins a completar aforament, és a les 19.00 hores a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

En la seua conferència, mostrarà les troballes més significatives aconseguides per les missions científiques de l’ESA en el camp de l’astronomia espacial, que no només expandixen la comprensió de l’univers, sinó que també contribuïxen a la protecció ambiental, fomenten la cooperació internacional, estimulen el progrés econòmic i enriquixen la qualitat de vida en el nostre planeta. També oferirà una ullada a les futures missions que permetran un coneixement més profund dels orígens de l’univers i la possibilitat de descobrir mons habitables més enllà del nostre sistema solar.

Galeria d'imatges