Presidència
Centre del Carme

La Generalitat dedica una exposició fotogràfica a l’ofici del periodisme

16/05/2024
La Generalitat dedica una exposició fotogràfica a l’ofici del periodisme
  • En la mostra, que s’exhibix al Centre del Carme, els periodistes són els protagonistes de les instantànies
  • Amb fotografies de l’arxiu de la família Vidal es recorden els inicis de la premsa, de la ràdio i de la televisió en el segle XX

La Generalitat ha organitzat l’exposició fotogràfica ‘Anecdotari del periodisme valencià’ que posa l’objectiu en els periodistes i en l’evolució de l’ofici i que es podrà visitar fins al 9 de juny a la sala contraforts del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC).

La mostra se centra en moments curiosos i anecdòtics que recorden com van ser els inicis dels primers diaris, de la ràdio i de la televisió a la ciutat de València durant el segle XX.

El director general de Comunicació i Promoció Institucional, Francisco González, que ha assistit a l’obertura, ha destacat que “les fotografies que s’exhibixen en esta mostra no ocuparien un espai en la portada d’un diari, no són notícia ni il·lustrarien una exclusiva, però sí que reflectixen l’ofici de periodistes, de presentadors de televisió, de locutors de ràdio, de fotògrafs, de venedors de premsa”.

En eixe sentit, lluny de posar el focus en els grans esdeveniments de l’època, la iniciativa presenta el dia a dia del treball de periodistes, venedors i venedores de premsa, fotoperiodistes i pioners i pioneres de la ràdio i la televisió a València, oferint un anecdotari visual que permet recordar i valorar el periodisme.

En este sentit, Francisco González ha indicat que “les fotografies periodístiques són un testimoniatge fidedigne de la història i narren l’evolució d’una societat que s’adapta al pas del temps” i ha afegit que “conéixer eixes instantànies tenen interés ja que que són documents gràfics de rellevància, servixen per a conéixer millor el passat recent i reivindiquen el treball de la professió periodística”.

Les fotografies procedixen de l’arxiu de la família Vidal, una família de pintors i músics que van derivar cap a l’incipient art de la fotografia a la fi del segle XIX i després cap al periodisme gràfic.

El comissari de l’exposició és el fotògraf Luis Vidal Ayala, representant de la quarta generació de la família, i en les més de 60 instantànies que conformen la mostra es poden descobrir com els periodistes i els oficis relacionats amb el periodisme són els protagonistes.

L’exposició organitzada per la Direcció General de Comunicació i Promoció Institucional de la Generalitat s’estructura en cinc blocs: Diaris i periodistes; La premsa valenciana de blanc i negre; Pioners del fotoperiodisme; L’edat daurada de la ràdio; i Els inicis del periodisme televisat.

La primera fotografia d’esta exposició és de 1911 i presenta la redacció del Diario de Valencia. L’última instantània és de 1989 i mostra alguns dels integrants de la primera redacció d’RTVV.

 

Galeria d'imatges