Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Parcs naturals

Medi Ambient retira 500 quilos de xarxes de pesca al Parc Natural de la Serra Gelada per a la restauració d’ecosistemes

19/05/2024
Medi Ambient retira 500 quilos de xarxes de pesca al Parc Natural de la Serra Gelada per a la restauració d’ecosistemes
  • Esta actuació afavorix la gestió integrada d’este espai natural protegit i compta amb la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic
  • Els treballs s’han desenvolupat en la zona especial de protecció de l’illot de Benidorm

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, a través de la Direcció General de Medi Natural i Animal, ha retirat 500 quilograms de xarxes i restes de caps en l’àmbit marí del Parc Natural de la Serra Gelada per a la restauració d’ecosistemes.

Amb esta actuació, des de la Conselleria que dirigix Salomé Pradas, i dins del projecte de ‘Restauració de zones degradades en l’àmbit marí del Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral’, es contribuïx a la millora ambiental d’este espai natural protegit mitjançant la col·laboració entre diversos col·lectius com ara pescadors i centres de busseig, així com institucions relacionades amb la conservació del medi marí.

Estos treballs, que s’emmarquen en un projecte que permet la retirada de nanses perdudes o abandonades per a la restauració d’ecosistemes afectats en tota la Comunitat Valenciana, consistixen en treballs submarins que s’han desenvolupat en la zona especial de protecció de l’illot de Benidorm.

Per a estes immersions, la Conselleria de Medi Ambient ha comptat amb l’equip de Guardacostes de la Generalitat, així com un equip integrat de bussejadors professionals científics de la Fundació Oceanogràfic, que compta amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

A més dels treballs de retirada de nanses perdudes o abandonades, també forma part d’este projecte l’estudi de l’impacte dels ‘fems marins’ sobre la zona afectada i la posterior recuperació després de retirar-los.

Actuacions concretes

D’una banda, s’han retirat restes de xarxes, caps, sedals, ploms, àncores i cadenes, que havien quedat enganxats en els ancoratges dels sistemes de fondeig que hi ha instal·lats en esta zona.

A més d’haver detectat alguns peixos i ratlles enganxats en estes restes, el fregament que estaven produint sobre el fons afectava una població d’algues roges calcàries (maërl) de gran valor ecològic i poc freqüent al Mediterrani, que està protegida tant per la regulació mediambiental i del parc natural com per la normativa pesquera vigent a la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, en el lloc on s’ha intervingut, a 30 metres de profunditat prop de l’illot de Benidorm, les restes retirades cobrien un escull rocós en el qual hi ha una xicoteta població de corals gorgònia que no s’ha vist afectada, però que, gràcies a esta intervenció, ha recuperat les condicions naturals en poc de temps.

Durant l’última fase de retirada en esta zona, s’ha trobat un cavallet marí de l’espècie Hippocampus guttulatus que havia quedat atrapat entre les restes. L’exemplar ha sigut traslladat a l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals de la Mar (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic per a fer-ne l’avaluació i la recuperació, abans del seu alliberament de nou en el mateix enclavament on es va trobar.

Per al seguiment ambiental adequat, l’equip de Guardacostes disposa de tecnologia per a monitorar els fons marins (ROV submarí), la qual cosa permet, a més de la localització de nanses de pesca abandonades o il·legals, el seguiment i monitoratge d’espècies d’especial conservació com ara les praderies de posidònia oceànica existents al parc natural.

Per la seua banda, l’equip de la Fundació Oceanogràfic du a terme l’avaluació i el monitoratge de les zones afectades per nanses perdudes de manera prèvia i la retirada de la xarxa. Este monitoratge es basa en la valoració detallada de les espècies que estan atrapades en els aparells de pesca; el desenvolupament de la metodologia per a la retirada de les xarxes sense causar un mal als organismes, sobretot estreles, eriçons de mar o els corals gorgònia, que poden viure en contacte amb les xarxes, així com l’estudi de la biodiversitat existent després de l’extracció.

Galeria d'imatges