Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Innovació dona suport a un projecte per a produir energia verda a partir de roba usada i residus de la indústria tèxtil
- El director general d’Innovació, Juan José Cortés, assistix a la jornada de presentació d’esta iniciativa, que lidera l’Institut Tecnològic de l’Energia
- L’objectiu és millorar l’obtenció de gas renovable i altres productes valor afegit, sotmetent les peces a un procés de transformació termoquímica
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, finança el desenvolupament d’un nou tractament que permetrà generar energia neta a partir de residus urbans i industrials de tipus tèxtil, en el marc del conveni anual per a donar suport als instituts tecnològics en el desenvolupament de projectes d’R+D.
La iniciativa, denominada TEX2ENERGY i liderada per l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), se centra a optimitzar el procés de transformació termoquímica al qual se sotmet estes peces per a obtindre gas de síntesi, un combustible renovable, així com altres productes de valor afegit com el biocarbó o el biooli.
Els detalls d’este projecte, que rebrà 270.000 euros en ajudes de la Generalitat, s’han exposat en la jornada ‘Revaloració tèxtil: innovació, regulació i oportunitats’, organitzada per l’ITE, i en la qual ha participat també el director general d’Innovació, Juan José Cortés.
“Amb TEXT2ENERGY es lidera el camí de la revaloració tèxtil, explorant noves maneres d’aprofitar estos recursos per a generar energia renovable”, ha assenyalat Cortés, qui ha subratllat, a més, el seu “gran potencial” per a reduir l’impacte en el medi ambient que produïx la gran quantitat de residus tèxtils.
Només a la Unió Europea, cada resident consumix de mitjana a l’any al voltant de 26 quilos d’estos productes i es desprén d’11 quilos en este mateix període. Encara que s’exporta part de les peces usades, el 87 % s’incinera o acaba en els abocadors, segons indica l’Agència Europea del Medi Ambient.
Per al director general, este projecte no solament “fa un pas més en la millora de la sostenibilitat del sector tèxtil”, sinó que ajuda les empreses a avançar en la transició cap a una economia circular i competitiva a través de la tecnologia i la innovació, al mateix temps que facilita el compliment dels objectius ambientals de Brussel·les i les diferents normatives en matèria de generació de residus.
En esta mateixa línia, Cortés ha destacat la contribució dels instituts tecnològics a la resolució dels desafiaments mediambientals a través de l’R+D+i i de l’impuls de la cooperació de tots els agents de l’ecosistema, tant públics com privats.
De fet, els convenis de col·laboració que anualment se subscriuen amb estos centres pretenen, segons ha explicat, potenciar la innovació per a transformar el model productiu, facilitant la incorporació efectiva d’estos desenvolupaments en el teixit empresarial, especialment en les pimes i micropimes.
El projecte TEX2ENERGY, en este cas, ja té el suport de diverses organitzacions i empreses, entre les quals hi ha l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), Recuperados Llácer i Regenera, que col·laboren amb l’ITE en esta iniciativa.
Els treballs, que tractaran de maximitzar la generació de gas renovable a través de la transformació termoquímica dels residus tèxtils, demostraran la viabilitat de produir energia elèctrica amb esta tecnologia. Per a això, s’acoblarà una pila de combustible d’òxid sòlid a la planta de tractament, que s’alimentarà al seu torn del gas generat en este procés.
A més, l’equip tècnic durà a terme una anàlisi de la sostenibilitat, eficiència i cost energètic de la valorització i es quantificarà, a més, la reducció d’emissions de diòxid de carboni que comporta el nou procediment.