Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat aposta per recuperar espècies autòctones per a combatre el canvi climàtic i els incendis forestals
- El director general de Qualitat Ambiental destaca que “la garrofera és un arbre que s’adapta molt bé a les noves condicions climàtiques i a la disponibilitat d’aigua”
La Generalitat aposta per recuperar espècies autòctones per a combatre el canvi climàtic i els incendis forestals dins del Pla valencià integral d’energia i canvi climàtic (PVIECC 2030).
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, que ha visitat la zona de cultiu sostenible de garroferes valencianes de Bugarra, ha destacat que, “en concret, esta espècie és un arbre que s’adapta molt bé a les noves condicions climàtiques i a la disponibilitat d’aigua, prevé la desertització i les inundacions”.
I en esta línia, Blanco ha matisat que “la capacitat d’adaptació que té convertix la garrofera autòctona valenciana en un cultiu viable de mantindre i rendible, que permet integrar l’activitat agrària amb la prevalença de la massa forestal de l’entorn”.
Esta iniciativa, centrada en el model de negoci ecològic, es troba en una zona de cultiu allunyada del nucli urbà que ocupa una superfície 65 ampliable a 125 hectàrees entre les comarques dels Serrans i el Camp de Túria. A més, els cultius de l’empresa Pedro Pérez de Bugarra disposen d’un total de 31.250 peus de garrofera ecològica.
Precisament, un dels objectius del projecte és fer valdre este cultiu propi de la zona i, d’altra banda, servir com a plantació espill que anime altres agricultors a interessar-se per este cultiu de manera professional i amb projecció internacional.
Així mateix, el projecte se centra en el cultiu de garroferes per a la fabricació dels seus derivats per al sector alimentari, com ara l’estabilitzant natural de farina de garrofí i els trossejaments o la farina de garrofa.
Tal com ha explicat el director general, “este projecte afavorix la regeneració i reutilització d’espais degradats, així com la recuperació de cultius abandonats”, i ha recordat que, a més, “el cultiu en mosaic o amb discontinuïtats servix com a tallafoc”.
Quant al paper d’esta mena de cultius com a embornal de CO₂, “des de Generalitat s’està treballant en el registre voluntari d’iniciatives de canvi climàtic com esta, perquè tinguen accés preferent al finançament regional, així com a contractació pública”, ha conclòs Jorge Blanco.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Director general Jorge Blanco,