Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

La Generalitat presenta el recurs previ al contenciós administratiu perquè el llac de l’Albufera reba l’aigua prevista en la llei

20/05/2024
La Generalitat presenta el recurs previ al contenciós administratiu perquè el llac de l’Albufera reba l’aigua prevista en la llei
  • La consellera de Medi Ambient avisa que el Govern “serà responsable si es produïx una catàstrofe mediambiental al llac”

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha traslladat al Ple del Consell que la Conselleria ha presentat el recurs previ al contenciós administratiu perquè el llac de l’Albufera reba l’aigua prevista en la llei.

Així ho ha anunciat Salomé Pradas en la compareixença posterior al Ple del Consell celebrat a Elx. Durant la seua intervenció, la titular de Medi Ambient i Aigua ha concretat que el primer pas que s’ha fet ha sigut l’enviament d’un requeriment previ al Ministeri de Transició Ecològica, que encapçala Teresa Ribera.

“Este requeriment és el pas previ a un recurs contenciós administratiu que no descartem si el Ministeri continua incomplint la llei”, ha destacat Pradas. La consellera ha indicat que este requeriment enviat se sustenta en un informe tècnic elaborat per la Direcció General de Medi Natural i Animal que conclou “que no s’ha complit amb el que es preveu en la llei relativa al pla del Xúquer”.

La titular de Medi Ambient i Aigua ha subratllat que la setmana passada es va complir el termini perquè el Govern, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), enviara els 20 hectòmetres que la normativa establix com a mínims i essencials per a mantindre el llac de l’Albufera viu i en bon estat. Fins ara només se n’ha registrat l’arribada de dos.

De la mateixa manera, ha afirmat que la ministra Teresa Ribera “ha faltat a la llei i a la seua paraula”, ja que va pactar amb el president Carlos Mazón l’enviament d’aigua el febrer passat, així com un pla d’emergència. A més, ha insistit que eixos enviaments no han d’arribar al parc natural, sinó al llac, i que és la CHX la que ha de gestionar tot este procés.

La consellera ha recordat que “venim d’una tardor que va provocar una situació d’emergència a l’Albufera i l’únic culpable si es produïx una catàstrofe mediambiental serà el Govern”. “El Consell de Carlos Mazón arribarà on faça falta per a defendre l’Albufera”, ha sentenciat Pradas.

Voluntat de diàleg

Durant la compareixença, la consellera ha remarcat que la Generalitat sempre ha mostrat “voluntat de diàleg” i que ha enviat diverses comunicacions per a tractar que el Govern desbloquejara l’arribada d’aigua al llac de l’Albufera. “Des de la Direcció General de Medi Natural i Animal van alertar ja al novembre dels baixos nivells del llac, i al desembre van tindre lloc dos reunions tècniques on es va abordar esta problemàtica”, ha assegurat Pradas.

Al gener es va remetre un escrit reiterant la petició d’aigua a la CHX i al març va haver-hi una nova comunicació en el mateix sentit. Finalment, al maig es va produir una altra reunió entre la Direcció General i la CHX i es va remetre una última comunicació, destacant que l’aigua seguia sense arribar al llac. “El Govern ha ignorat totes estes comunicacions i mentixen quan exposen les seues dades”, ha sentenciat Pradas.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Salomé Pradas