Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Ruth Merino visita les obres de rehabilitació del Palau de Calatayud de València, que estarà operatiu com a edifici administratiu en 2026

- Esta actuació té un pressupost de 8,9 milions i permetrà disposar de 3.830 metres quadrats per a ús administratiu
- El palau inclou paviments de gres de Nolla que seran restaurats i s’han trobat vestigis de l’època islàmica
El Palau de Calatayud de València estarà operatiu en 2026 després de finalitzar la seua rehabilitació que permetrà un ús administratiu i, al mateix temps, preservar el valor arquitectònic i històric de l’edifici, perquè puga ser accessible i visitable per a la ciutadania.
La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, i el director general de Patrimoni, Tony Woodward, han visitat les obres de rehabilitació, que tenen un pressupost de 8,9 milions d’euros. La duració prevista d’estos treballs és de 24 mesos i permetran recuperar 3.830 m² d’ús administratiu.
Com a part d’esta rehabilitació s’està desenvolupant una segona campanya arqueològica que, de moment, ha permés trobar en el subsol restes de l’època islàmica i el que podrien ser uns banys àrabs previs al segle XII. En una primera campanya arqueològica desenvolupada en l’edifici en 2017 ja es van trobar restes d’un edifici públic romà.
A més, durant els pròxims mesos es durà a terme un procés de restauració dels diferents paviments de gres de Nolla amb els quals compta el Palau de Calatayud.
Esta actuació disposa amb finançament del Pla de recuperació, transformació i resiliència, dins dels Fons NextGenerationEU. Estes ajudes s’emmarquen en el Programa d’impuls a la rehabilitació dels edificis públics per a les comunitats autònomes (PIREP autonòmic) que contribuïxen a una millora de l’eficiència energètica i a una transició ecològica sostenible.
Intervencions arqueològiques prèvies
El Palau de Calatayud, està situat en el centre històric de València, té el seu accés principal pel carrer Micalet, número 5, i ocupa gran part de l’illa de cases formada per este carrer i els adjacents (carrers Sant Calze i Forn dels Apòstols).
Amb anterioritat a l’inici d’estes obres, la Direcció General de Patrimoni ha efectuat diverses intervencions per a conéixer l’estat de l’edifici i del subsol, que han permés concretar un plantejament general del projecte de rehabilitació.
En concret, s’ha fet una excavació arqueològica preliminar, la demolició i retirada d’envans i revestiments impropis, així com l’anàlisi estructural i alçament de planimetria amb tècniques làser-escàner 3D que permet una major precisió i fiabilitat.
Cal destacar que és la primera vegada que es du a terme una intervenció unitària d’esta índole en el Palau de Calatayud i amb esta actuació es pretén solucionar els problemes de seguretat i accessibilitat que van motivar la seua desocupació l’any 2015. Així mateix, este projecte de rehabilitació i restauració s’adapta a la normativa vigent d’habitabilitat, accessibilitat, seguretat, salubritat i eficiència energètiques.
Manteniment dels valors arquitectònics
Este projecte de rehabilitació té previst preservar els valors arquitectònics del palau, per a fer-ho, es conservarà l’estructura i les façanes i únicament s’efectuaran els treballs de consolidació i restauració que resulten necessaris, així com l’aposta per materials que optimitzen de manera significativa l’eficiència energètica de l’edifici.
A més, es pretén harmonitzar l’ús administratiu de l’edifici al mateix temps que s’exposa a la ciutadania alguns elements del patrimoni cultural que són senyal de les transformacions que ha patit la ciutat durant els segles.
D’igual manera, es recuperaran els colors originals i es restabliran les decoracions dels falsos sostres i parets, així com els mosaics del paviment de gres de Nolla que queden a l’interior de l’edifici i es mantindran els elements que constituïxen l’esquema tipològic bàsic, especialment l’escala principal i les sales nobles.
Igualment, es respectarà la distribució original de les estances principals en les quals se situaran les zones de treball dels departaments de la Generalitat, on serà necessari condicionar les instal·lacions.
Estalvi energètic
També està previst que s’eliminen les cobertes de policarbonat dels patis interiors i es col·loque una coberta a una aigua de vidre fotovoltaic que cobrirà els dos patis, amb l’objectiu de reduir el consum energètic, aconseguir més sostenibilitat i permetre l’optimització de la climatització.
De la mateixa manera, es durà a terme la modernització de totes les instal·lacions del Palau de Calatayud, tant elèctrica com telecomunicacions i climatització amb la finalitat de complir amb les exigències actuals.
Edifici burgés de 1907
El Palau de Calatayud és un edifici burgés de 1907, obra de l’arquitecte Juan Luis Calvo Catarineu, que seguix l’estil eclèctic de finals del segle XIX. Es tracta d’un conjunt format per tres edificis adjacents que han sigut interconnectats al llarg del temps en el marc de diferents actuacions.
Està situat en l’entorn de protecció dels béns d’interés cultural de la Casa Vestuari, l’església catedral basílica metropolitana de Santa Maria i la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats i en l’Àrea de Protecció Arqueològica de Ciutat Vella.
La Generalitat va adquirir en 1980 el Palau de Calatayud i, amb posterioritat, en 1986 va comprar dos edificis contigus en els números 3 i 5 del carrer Forn dels Apòstols. Durant esta dècada es va adaptar el complex d’edificis per al seu ús amb finalitats administratius i així va acollir diverses dependències administratives de les conselleries de Cultura; Justícia i Administracions Públiques o Transparència.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Consellera d'Hisenda, Ruth Merino