Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Formació

Innovació impulsa la participació dels ajuntaments en projectes d’I+D+i amb tallers de formació per a funcionaris

21/05/2024
Innovació impulsa la participació dels ajuntaments en projectes d’I+D+i amb tallers de formació per a funcionaris
  • La iniciativa, fruit d’un conveni amb la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (Fundeun), preveu també un curs en línia per a incentivar la I+D+i en els consistoris i potenciar la compra pública innovadora
  • El secretari autonòmic d’Innovació ha assegurat que “és possible impulsar projectes innovadors des de qualsevol municipi”, independentment de la seua grandària

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes subvenciona el desenvolupament de tallers de formació orientats a empleats públics d’entitats locals de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’impulsar la participació d’ajuntaments i mancomunitats en projectes d’innovació amb empreses, universitats i centres tecnològics i d’investigació.

La iniciativa, denominada ‘Funcionaris 4.0’, forma part de les activitats previstes en el conveni de col·laboració amb la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (Fundeun), que preveu un total de sis jornades taller al llarg de l’exercici, que es distribuiran de manera equitativa a les províncies d’Alacant, Castelló i València. En cada una d’estes sessions s’exposaran casos d’èxit i bones pràctiques associats a la innovació en l’Administració local.

El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, ha participat en el primer d’estos tallers, que ha tingut lloc a la localitat alacantina de l’Alfàs del Pi, junt amb l’edil d’Innovació d’este municipi, Rocío Guijarro, i el director de Fundeun, Rafael Lafont.

Durant la seua intervenció, Mora ha assegurat que la innovació és una “ferramenta fonamental” per a fer front als desafiaments del futur i aprofitar les oportunitats emergents, i ha destacat que l’Administració ha d’assumir “un paper de lideratge” en l’impuls de projectes d’I+D+i centrats a potenciar “l’eficiència, la transparència i la qualitat dels servicis prestats als ciutadans”.

Per al secretari autonòmic és necessari convéncer que qualsevol municipi, independentment dels seus recursos econòmics i grandària, pot impulsar projectes innovadors, i ha recordat que la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme disposa de diverses línies d’ajuda obertes per a donar suport a la I+D+i de les entitats locals.

En concret, el termini per a presentar sol·licituds al programa ‘Territoris Innovadors’, que està dotat amb al voltant de quatre milions d’euros, finalitza dijous que ve 23 de maig, mentres que la convocatòria d’ajudes a la innovació d’Ivace+i, que es tanca el pròxim 5 de juny, arreplega dos línies obertes a la participació dels municipis i el seu sector públic.

La primera, d’impuls de la compra pública d’innovació (CPI), té per objectiu el desenvolupament de mercats innovadors a través de la contractació pública i pretén incentivar tant la demanda d’I+D+i per part dels ajuntaments com la participació d’empreses de la Comunitat Valenciana en estes licitacions.

No obstant això, els consistoris també poden optar a ajudes per a reforçar les estructures de suport a la innovació en el marc del programa d’accions complementàries per a l’impuls i l’enfortiment de la innovació d’Ivace+i Innovació, que se sumen a les d’Avanç de la Societat Digital, a càrrec, en este cas, de la Direcció General d’Innovació.

Formació especialitzada en innovació

Els tallers abordaran els principals processos i les ferramentes de gestió de la innovació a la disposició de les administracions amb la finalitat que tots els consistoris puguen aprofitar les oportunitats que brinda la compra pública d’innovació per a la millora dels servicis públics i el desenvolupament local.

Esta primera sessió ha comptat, a més, amb una representació dels ajuntaments d’Alacant i Alcoi, els quals han exposat sengles casos d’èxit de CPI promoguts amb el suport d’Ivace+i. D’esta manera, la capital alacantina ha presentat ALI, un assistent virtual basat en intel·ligència artificial que permet a la ciutadania realitzar tràmits municipals per veu, mentres que Alcoi ha donat a conéixer el seu Sandbox Urbà, un entorn de proves per a facilitar que empreses, universitats i centres d’investigació puguen validar els seus productes i servicis innovadors en condicions reals abans de llançar-los al mercat o de transferir els desenvolupaments al teixit empresarial.

L’itinerari d’estos tallers, que es dirigix fonamentalment a personal de la Secretaria i Intervenció d’ajuntaments, tècnics municipals i de mancomunitats, i agents de desenvolupament local, es complementarà amb un curs pràctic que combina formació i tutoria en línia sobre innovació, així com tallers virtuals síncrons per a aplicar els coneixements al seu propi entorn local.

Galeria d'imatges