Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital de Gandia du a terme per primera vegada una reconstrucció de mama amb pròtesi prepectoral definitiva
- Esta intervenció permet la restauració de la mama en un sol acte quirúrgic i d’esta manera s’evita la necessitat de més intervencions
- Es fa a pacients oncològiques segons la grandària del tumor i la localització, i només han d’estar un dia ingressades
L’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha dut a terme per primera vegada una reconstrucció de mama prepectoral amb pròtesi definitiva, de manera que la pacient només ha de ser intervinguda una vegada, i d’esta manera es reduïxen les possibles molèsties.
Les especialistes en mama del servici de Cirurgia General de l’Hospital de Gandia fan la mastectomia pel lateral de la mama, per on col·loquen la pròtesi.
En concret, l’implant mamari definitiu es col·loca per davant del múscul pectoral major i per davall del teixit subcutani sense que hi haja manipulació muscular, de manera que es reduïxen les molèsties postoperatòries i les possibles deformitats en la mama reconstruïda.
Este tipus d’intervenció es du a terme en pacients amb càncer de mama, infiltrant o in situ, que complisquen els criteris que de manera individual establisca l’equip de Cirurgia General de l’hospital en les consultes prèvies, d’acord amb el tipus de mama, la grandària del tumor i la localització d’este. Una vegada finalitzada la intervenció la pacient únicament ha d’estar 24 hores ingressada.
Posteriorment, es fa un seguiment periòdic en consulta, especialment per a tractar la cicatriu resultant, que és d’uns set centímetres, en la part lateral de la mama. A més, les pacients porten un sostenidor ortopèdic durant un mes posterior a la intervenció per a assegurar que la pròtesi no es puga desplaçar en el postoperatori immediat.
Es tracta d’una cirurgia oncològica segura mitjançant una mastectomia amb la possibilitat, en una sola intervenció, d’eixir de quiròfan amb la mama reconstruïda. Este tipus de pròtesi, a més, és totalment compatible amb radioteràpia o quimioteràpia si la pacient ho requerira posteriorment, segons expliquen des del servici de Cirurgia General.
L’equip de cirurgia encarregat de les intervencions de mama al Francesc de Borja va realitzar prèviament una formació específica d’esta tècnica a l’Hospital Arnau de Vilanova de València amb les professionals expertes en això que, a més, es van encarregar de tutoritzar esta primera cirurgia.