Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Energies renovables

Nuria Montes destaca la importància per a la Generalitat de l’hidrogen verd durant la inauguració del congrés Why H2

22/05/2024
La consellera Nuria Montes inaugura el congreso Why H2 en Feria Alicante
  • La consellera celebra “les aliances empresarials que permeten afrontar els grans desafiaments de la transició energètica ja que el Consell aposta perquè la Comunitat Valenciana siga líder en este camp”
  • Durant tres dies, el congrés Why H2 reunirà a Fira Alacant empreses, centres tecnològics, institucions i experts en hidrogen i indústries energètiques sostenibles

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, destaca la importància per a la Generalitat de l’hidrogen verd i celebra “les aliances empresarials que permeten afrontar els grans desafiaments que planteja la transició energètica, ja que apostem perquè la Comunitat Valenciana siga líder en este camp”.

La consellera ha fet estes declaracions durant la inauguració de la primera edició del Why H2, un doble congrés sobre hidrogen i indústries energètiques sostenibles que durant tres dies reunirà a Fira Alacant empreses, centres tecnològics, institucions i experts.

Nuria Montes ha recordat que “la Conselleria ha constituït un grup de treball amb les principals empreses del sector per a impulsar la generació de l’hidrogen verd”.

Tot això dins “d’un hub industrial en energies renovables centrat en la generació i emmagatzematge d’hidrogen verd, combinat amb la implementació d’instal·lacions fotovoltaiques o tecnologies com el biogàs. És necessari diversificar les fonts de subministrament energètic”, ha subratllat Montes.

En este sentit, la consellera ha repassat el recent acord entre la Generalitat i BP (HyVal), que preveu una inversió de la multinacional energètica de 2.000 milions d’euros i la creació de 5.000 llocs de treball fins a 2026, un projecte que podrà servir per a proveir el clúster ceràmic, el transport pesat i l’aviació.

A més del HyVal, Montes ha subratllat que hi ha altres onze projectes relacionats amb l’hidrogen verd programats actualment a la Comunitat Valenciana. Entre estos, ha esmentat VAHIA 2030, la vall de l’hidrogen verd d’Alacant impulsat i promogut per la Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant i la Universitat d’Alacant, entre altres.

Corredor mediterrani i H2Med

Tant HyVal a Castelló com VAHIA 2030 a Alacant formen part de l’eix de l’hidrogen verd llevant-corredor mediterrani que centra el programa del congrés Why H2.

Este eix forma part del projecte H2med, una iniciativa transnacional per a interconnectar les xarxes d’hidrogen de la península Ibèrica amb el nord-oest d’Europa. El corredor energètic va ser llançat per Espanya, França i Portugal en 2022 i un any més tard va sumar el suport d’Alemanya.

A Espanya, el projecte H2Med compta amb una xarxa troncal de 703 quilòmetres de canonades amb una capacitat de transport de dos milions de tones d’hidrogen. La seua posada en servici està prevista per a 2030.

El corredor del mediterrani entre Cartagena i Castelló serà un dels que subministrarà hidrogen verd a la xarxa troncal de l’H2Med. Per a això la Generalitat i Enagás van firmar en març de 2023 un acord que preveu la construcció de 450 quilòmetres d’hidroductes a la Comunitat Valenciana amb una inversió de 575 milions d’euros.

El projecte contribuirà a portar energia neta als grans centres industrials de la Comunitat Valenciana, principalment al sector ceràmic, químic i petroquímic de Castelló, al pol industrial de Sagunt, a l’aeroport de València i als tres ports de la Comunitat Valenciana.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes