Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Incliva i Fundació València CF proven els beneficis de l’exercici físic per a previndre o revertir l’estat funcional de fragilitat en persones majors
- Un grup de persones de més de 70 anys constaten en nou mesos els beneficis de l’esport per a la salut a través d’un projecte promogut conjuntament per les dos entitats
- La directora general d’Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat ha destacat que “la medicina personalitzada busca adaptar els tractaments tenint en compte l’estil de vida”
Un projecte impulsat conjuntament per l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva de la Conselleria de Sanitat i la Fundació València Club de Futbol ha mostrat beneficis de l’exercici físic, tant físics com emocionals, en els participants, que han percebut una clara millora de la seua qualitat de vida i una actitud més optimista en el seu dia a dia.
Així ho ha explicat este matí el doctor Fernando Millán, investigador del Grup d’Investigació en Exercici, Nutrició i Estil de Vida Saludable d’Incliva, en un acte al qual han assistit els mateixos participants en el programa -entre ells, els mítics exfutbolistes Forment, Guillot i Carmen Arce, més coneguda com ‘Kubalita’, una de les grans pioneres del futbol femení-, a més d’autoritats públiques de l’àmbit sanitari, de benestar social i de l’esport i càrrecs acadèmics.
Sobre este tema, la directora general d’Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, Mariola Penadés, ha destacat que els grups d’investigació d’Incliva estan aprofundint en el paper de l’exercici físic com a intervenció en l’ancià fràgil. “L’estratègia de transformació digital que està duent a terme la Conselleria de Sanitat permetrà implementar la medicina personalitzada amb molta més eficàcia. Amb això, podrem adaptar millor les intervencions i els tractaments individualment, tenint en compte, entre altres aspectes, els hàbits i l’estil de vida”, ha assenyalat Penadés.
L’acte ha comptat també amb l’assistència de la secretària autonòmica d’Igualtat i Diversitat de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Asunción Quinzá; i la directora general d’Igualtat i Institut de la Dona, Davinia Bono.
En el projecte ‘Exercici físic personalitzat, la clau per a envellir millor’ han participat deu persones de més de 70 anys vinculades al València CF (exfutbolistes i socis) amb un estat funcional de fragilitat o prefragilitat. Al llarg de nou mesos han realitzat un programa d’entrenament compost per una combinació d’exercicis de resistència, força, coordinació, equilibri i flexibilitat, amb dos sessions setmanals, en les instal·lacions del València CF utilitzant cadires, gomes elàstiques i pilotes.
Múltiples beneficis
En finalitzar el programa s’han confirmat dades que mostren múltiples beneficis en els participants, que han percebut un increment notori en la seua qualitat de vida, tant en relació al seu estat físic com emocional: millora en la distribució de la massa muscular; disminució de la matèria grassa; augment del grau d’independència per a fer activitats instrumentals; menor risc de caigudes; augment de la velocitat en la marxa; més força de la pressió palmar; i evolució de la fragilitat a la robustesa.
En conclusió, el programa ha confirmat la seua efectivitat per a aconseguir l’objectiu previst: previndre o revertir l’estat de fragilitat en els majors que han participat.
El projecte ha estat dirigit pels doctors José Viña i M. Carmen Gómez Cabrera, coordinadors, respectivament, del Grup d’Investigació en Envelliment i Exercici físic i del Grup d’Exercici, Nutrició i Estil de Vida Saludable d’Incliva, els dos del grup Freshage, Age and Exercise Research Group, de la Universitat de València, dedicat a la investigació en estratègies d’intervenció per a garantir un envelliment saludable.
La Fundació VCF és ‘ambaixador d’honor d’Incliva’ pel seu suport a la investigació sanitària i ha dotat el projecte dels recursos econòmics, materials i humans necessaris.