Sanitat

Sanitat xifra en 668 els nous casos de melanoma cutani en un any a la Comunitat Valenciana

23/05/2024
Sanitat xifra en 668 els nous casos de melanoma cutani en un any a la Comunitat Valenciana
  • El 23 de maig se celebra el Dia Mundial del Melanoma
  • El melanoma cutani representa el 2 % de tots els nous diagnòstics de càncer a la Comunitat Valenciana i, per províncies, es van registrar 318 casos nous a València, 275 a Alacant i 75 a Castelló
  • El coordinador de l’Estratègia del Càncer, Carlos Camps, destaca la importància de la prevenció en jóvens i xiquets i la detecció precoç per a la població de més de 40 o 50 anys

Els nous casos de melanoma cutani ascendixen a 668 en un any a la Comunitat Valenciana, segons l’últim informe consolidat del Sistema d’Informació en Càncer de la Conselleria de Sanitat. Per províncies, 318 corresponen a pacients de València, 275 d’Alacant i 75 de Castelló.

Estes dades s’han oferit amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Melanoma, este dijous 23 de maig. El melanoma cutani representa el 2 % de tots els nous diagnòstics de càncer a la Comunitat Valenciana.

El nombre de casos nous és similar en els dos sexes (337 casos en hòmens i 331 casos en dones) i les taxes d’incidència se situen en 14,1 per 100.000 per als hòmens i 11,6 per 100.000 en les dones.

Quant a l’edat mitjana del diagnòstic és de 65 anys en els hòmens i 64 anys en les dones. Les taxes d’incidència específiques augmenten amb l’edat en els dos sexes, i són superiors en els hòmens a partir dels 65 anys i lleument majors en les dones dels 30 als 54 anys.

La supervivència relativa del melanoma cinc anys després del diagnòstic durant els últims anys és inferior en els hòmens (78 %) que en les dones (85 %).

Les taxes de mortalitat per edat són de 2,7 morts per 100.000 hòmens i 1,6 morts per 100.000 dones. Les dades reflectixen que els hòmens tenen un risc de morir a causa del melanoma 70% més gran que les dones.

El melanoma és un tipus de càncer de pell que es desenvolupa quan els melanòcits (les cèl·lules que donen a la pell un to bronzejat) creixen sense control. La principal causa del melanoma és l’exposició a radiacions ultraviolades emeses naturalment pel sol o per fonts artificials, com les cabines i dispositius de bronzejat. També tenen més risc les persones de pell clara.

Precisament un dels objectius més importants és la prevenció del càncer de pell, en concret, del melanoma, com ha afirmat el coordinador de l’Estratègia del Càncer de la Comunitat Valenciana, Carlos Camps. “Encara que amb la immunoteràpia els resultats són molt bons, el melanoma no deixa de tindre un pronòstic bastant greu i, per tant, el diagnòstic precoç és molt important, però sobretot ho és la prevenció”, ha insistit.

En este sentit, Carlos Camps ha advertit que “si evitàrem que xiquets i jóvens tinguen traumes solars que causen danys permanents en l’ADN de la nostra pell, no es produiria el melanoma”.

Per al coordinador de l’Estratègia del Càncer de la Conselleria de Sanitat, “amb la població de més de 40 o 50 anys, cal tindre una especial atenció al diagnòstic precoç, perquè possiblement ja s’ha fet el mal en la pell i no podrem evitar-lo, però sí que estar molt atents als signes de malaltia precoç i per tant cal acudir al dermatòleg davant qualsevol sospita de lesió que s’enfosquix, que canvia de grandària, que sagna, que pica, etcètera”.

Respecte a les cremes solars, Carlos Camps ha fet una crida a tota la població perquè utilitze “sempre protecció solar en el dia a dia, però sobretot a l’estiu i a la primavera”.

Mesures de prevenció

L’exposició al sol és un dels factors de risc i causa de melanoma, que es pot evitar prenent mesures de precaució. En este sentit, els experts recomanen no exposar-se al sol en horari entre les 12:00 i les 17:00 hores durant l’estiu, protegir la pell amb cremes solars amb alt factor enfront de la radiació ultraviolada, utilitzar ulleres de sol, usar gorra o barret o cobrir el cos amb una camiseta durant les activitats esportives, entre altres. Així mateix, el bronzejat amb rajos UVA també pot lesionar la pell, per la qual cosa s’aconsella acostumar-se a observar-la per a aconseguir una detecció precoç del melanoma.

Per a distingir una piga normal d’un melanoma ens pot ajudar la regla de l’ABCD. Esta consistix en Asimetria (la mitat d’una piga no és igual que l’altra mitat), Bordes (vores irregulars, borroses o poc delimitades), Color (diversos colors en la lesió) i Diàmetre (quan la piga mesura més de sis mil·límetres o augmenta de grandària).

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Coordinador de la Estrategia del Cáncer de la Comunitat Valenciana, Carlos Camps