Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Medi Ambient captura 48 visons americans durant 2023 en les conques dels rius Palància, Túria i Millars

- El director general de Medi Natural destaca que “la intenció és protegir els entorns naturals de la Comunitat Valenciana de les espècies invasores”
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha capturat 48 visons americans durant 2023 en les conques dels rius Palància, Túria i Millars dins de la campanya de control d’esta espècie invasora.
El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha destacat que “la intenció és protegir els entorns naturals de la Comunitat Valenciana de les espècies exòtiques”. I, ha afegit que “els primers registres en llibertat es remunten a la fi dels huitanta, i en els noranta es van expandir per les conques del Millars i del Palància, probablement originats per fuites de granges pelleteres a Terol i Castelló”.
En el marc d’este programa de control d’espècies invasores, els agents mediambientals de la Conselleria han capturat 649 visons des de 2012. Mentres que, durant 2023, s’han capturat deu visons en la conca del riu Túria; tres al Millars i 35 al Palància. Esta dada confirma que continua reduint-se la densitat de visons americans en el nostre territori.
Tal com ha explicat Mérida, el protocol de captura del visó americà “s’ha optimitzat fruit de l’experiència guanyada al llarg dels anys en què porta actiu el projecte”. “Fem el seguiment i parany, si és el cas, en les conques hidrogràfiques dels rius Millars i Palància, així com en gran part de la conca del Túria”, ha explicat.
A més, per a la captura d’exemplars de visó americà les brigades mediambientals se servixen de plataformes flotants, que construïxen i revisen periòdicament. En concret, durant 2023 han reparat 40 instal·lacions en les tres conques dels rius.
En eixe sentit, segons el balanç publicat recentment pel departament de Medi Ambient, en les zones en les quals s’ha aplicat el Protocol d’erradicació de visó americà en col·laboració amb el projecte LIFE, s’ha reduït el nombre de captures.
Per tant, i vistos els resultats obtinguts en 2023, Raúl Mérida ha ressaltat que per a la campanya següent “seria convenient ampliar la zona de treball a la desembocadura del Túria i al seu pas per Riba-roja per a ampliar el radi de control”.
Així mateix, “hi ha informacions de possible presència de visó americà en el llit del riu Tuéjar, per la qual cosa s’hauria d’examinar aigües amunt de la ubicació de l’última plataforma flotant”, ha conclòs Mérida.