Sanitat

L’Hospital d’Alcoi du a terme amb èxit la primera intervenció de trasplantament de còrnia

24/05/2024
L’Hospital d’Alcoi du a terme amb èxit la primera intervenció de trasplantament de còrnia
  • La posada en marxa d’esta prestació evita que els pacients hagen de desplaçar-se a centres de València o Alacant per a ser intervinguts
  • El seguiment postoperatori també es fa en el departament de salut, per la qual cosa suposa una millora en l’atenció i qualitat de vida per al pacient

El servici d’Oftalmologia de l’Hospital Mare de Déu dels Lliris d’Alcoi ha dut a terme amb èxit la primera intervenció quirúrgica de trasplantament de còrnia, la qual cosa suposa una millora en l’atenció oftalmològica en permetre una assistència més accessible als pacients del departament de salut, que ja no hauran de desplaçar-se a altres centres per a ser intervinguts.

El doctor Alfredo Vega, oftalmòleg responsable de la intervenció, ha destacat la importància d’esta innovació, ja que “anteriorment, els pacients havien de ser derivats a centres a València o Alacant, la qual cosa implicava un desplaçament continuat i dificultats addicionals, tenint en compte que el postoperatori d’esta intervenció requerix una certa complexitat”.

Per a Alfredo Vega, “el fet que puguem evitar estos desplaçaments és un gran benefici per al pacient perquè el seguiment postoperatori també es farà a Alcoi, atés que, una vegada realitzat el trasplantament, hem d’estar molt pendents del pacient. Tal és així que és necessari un seguiment d'aproximadament un any, especialment en els mesos següents de la intervenció quirúrgica”, ha explicat el doctor Vega.

Per la seua part, el cap de servici d’Oftalmologia, el doctor Ezequiel Campos, ha assenyalat que “des de l’obtenció de l’acreditació fa uns mesos, la implementació d’este servici ha sigut un procés meticulós que ha involucrat la formació del personal d’infermeria, l’adquisició d’equips especialitzats, material, etc.”.

En este sentit, el doctor Campos ha agraït “l’ardu treball i la col·laboració de tot l’equip mèdic, el personal d’infermeria, la gerència del departament i la direcció de l’hospital, el compromís conjunt dels quals ha fet possible este assoliment significatiu”.

“L’èxit d’esta primera intervenció és una fita per al nostre hospital i per a tots els pacients del departament”, ha manifestat Ezequiel Campos. “La implementació d’este servici sanitari suposa la millora de la qualitat de vida dels pacients, del control del procés de recuperació, que és tan important com la mateixa cirurgia, així com un millor seguiment per a reaccionar a temps davant d’eventuals complicacions, com un rebuig, o els possibles efectes secundaris”, ha afegit.

El primer trasplantament ha consistit en una queratoplàstia penetrant i, a poc a poc, s’ampliaran les tècniques. “El pas següent és poder fer trasplantaments lamel·lars i continuar ampliant a mesura que l’equip vaja adquirint experiència,” ha indicat Campos.

Finalment, la incorporació d’esta prestació suposa una base molt sòlida per a incrementar la cartera de servicis a l’Hospital d’Alcoi, i beneficia no solament els pacients, sinó el mateix departament de salut, ja que este tipus d’intervencions el fa més atractiu per a atraure nous residents i millorar les condicions per a convertir-se en hospital universitari.

 

Galeria d'imatges