Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Medi Ambient

Pradas avança que El Fondo serà el primer parc natural accessible per a persones amb mobilitat reduïda

24/05/2024
Pradas avança que El Fondo serà el primer parc natural accessible per a persones amb mobilitat reduïda
  • La consellera ha visitat este enclavament amb motiu de la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat “la necessitat de facilitar el coneixement dels nostres entorns naturals i poder fer-los accessibles a la ciutadania”, després de la seua visita al Parc Natural El Fondo d’Elx, que serà el primer accessible per a persones amb mobilitat reduïda a la Comunitat Valenciana.

En este sentit, Salomé Pradas ha recalcat que des de la Conselleria, amb iniciatives que reforcen l’accessibilitat, com esta, “continuem impulsant i fomentant les visites als nostres parcs naturals, que són joies de la naturalesa i els volem fer valdre”. I s’ha marcat com a objectiu que els entorns naturals de la Comunitat “siguen ferramentes per a la conscienciació ambiental i, els de les zones de l’interior, per a la lluita contra el despoblament, a través del turisme de naturalesa”.

La visita de la titular de Medi Ambient s’emmarca en la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals. Una cita anual que permet “conscienciar sobre la necessitat de preservar estes àrees per a les generacions futures”, ha remarcat Pradas. A la Comunitat Valenciana hi ha 22 parcs naturals que protegixen un total de 247.000 hectàrees de territori.

Durant el recorregut, la consellera ha pogut veure la futura ruta del parc destinada a l’accés de persones amb mobilitat reduïda, que servirà “perquè tots puguen gaudir, en primera persona, dels beneficis de la rica biodiversitat d’esta zona”, ha afirmat la consellera.

El Fondo

El Parc Natural El Fondo, declarat parc natural l’any 1994, té una extensió de 2.387,2 ha i està situat entre els termes municipals de Crevillent i Elx.

A escala internacional, es troba dins del Conveni de Ramsar, que té per objecte impedir la desaparició i assegurar la conservació de la flora i fauna de les zones humides.

A escala europea, està declarat com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), per la Directiva 79/409/CEE relativa a la conservació de les aus silvestres. L’objecte d’esta directiva és la conservació i l’adequada gestió de totes les aus que visquen en estat silvestre en el territori comunitari.

L’espai es configura entorn dels embassaments de Llevant i Ponent, capaços d’emmagatzemar en total més de 15 hm³ d’aigua per a reg. A tot este conjunt, propietat de la Comunitat General de Regs de Llevant, cal afegir-hi altres propietats de menys extensió, vedats de caça i pesca, amb xicotetes tolles que emmagatzemen aigües salobres, com ho són la Prada, la Raja, Lo Vaquero, Balserones o el Bosquet.

Galeria d'imatges