Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca

Aguirre mostra el seu suport als pescadors castellonencs a Vinaròs davant de representants de les tres federacions provincials

25/05/2024
Aguirre mostra el seu suport als pescadors castellonencs a Vinaròs davant de representants de les tres federacions provincials
  • La Conselleria d’Agricultura està pendent que el Govern central convoque una reunió per a abordar la delimitació d’aigües entre Catalunya i la Comunitat Valenciana

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha mantingut este matí una trobada amb representants de les tres federacions provincials de pesca de la Comunitat Valenciana en la confraria de Vinaròs, on els ha traslladat el seu total suport davant de la situació per la qual passen per la delimitació d’aigües entre Catalunya i la Comunitat Valenciana.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha visitat la confraria de Vinaròs, on ha pogut conversar amb els pescadors de la zona, junt amb el director general de Pesca, Francisco J. Espinós, i el subsecretari, Juan Martínez Caballero; i els representants de les federacions de Castelló, València i Alacant. A la reunió també ha assistit la presidenta de les Corts, Llanos Massó.

Durant la trobada, Aguirre ha mostrat el seu suport als pescadors davant de la situació per la qual passa el sector, també per la reducció de dies de pesca, entre altres, i ha reiterat que des de la Conselleria s’ha reivindicat davant del MAPA (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació) este assumpte de la delimitació de les aigües que es troben enfront del litoral de les costes de les dos regions, traçada des de la desembocadura del riu Sénia. D’altra banda, també se seguix pendent de les propostes dels desballestaments “selectius” dels vaixells d’arrossegament construïts en fusta.

El sector pesquer de la Comunitat Valenciana i especialment els pescadors d’arts menors de la província de Castelló estan indignats amb les normatives pesqueres que s’estan publicant per part de la Generalitat de Catalunya, especialment l’Orde ACC/196/2023, de 25 de juliol, per la qual s’aprova el Pla de gestió del polp comú (Octopus vulgaris) de les Terres de l’Ebre.

Arran de la publicació de l’Orde esmentada, s’han alçat actes d’inspecció a pescadors d’arts menors pertanyents a les confraries del nord de la província de Castelló, estos fets han indignat el sector pesquer de la Comunitat Valenciana.

A través d’un escrit al Ministeri, la Conselleria reprova l’aplicació de la demora de 133é, un límit que es trobava en la demora 123 i per la qual estan sancionant els pescadors de Vinaròs i Benicarló, la qual cosa ha provocat l’oposició del sector pesquer de la Comunitat Valenciana.

Actualment la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca està en negociacions perquè desaparega la demora del 133é i per a trobar una solució satisfactòria per als pescadors afectats del nord de la província de Castelló, amb la finalitat que puguen aprofitar al màxim els dies subvencionables que tenen per la parada, que se situa en els 52 dies.

La Secretaria General del MAPA va comunicar telefònicament que este assumpte s’abordaria en una reunió a tres bandes entre el MAPA, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana. Fins ara, des de la Conselleria d’Agricultura se seguix pendent d’esta convocatòria de reunió per part del Govern central.

Galeria d'imatges