Justícia i Interior

Emergències fa un simulacre de núvol tòxic que activa el Pla d’Emergència Exterior del Port de Castelló

28/05/2024
Emergències fa un simulacre de núvol tòxic que activa el Pla d’Emergència Exterior del Port de Castelló
  • Amb la realització d’este exercici, la Conselleria de Justícia i Interior assegura el manteniment dels procediments d’emergències que afecten determinades empreses
  • En el simulacre ha participat també el Consorci Provincial de Bombers de Castelló, la Conselleria de Sanitat, l’Ajuntament de Castelló i el Cos Nacional de Policia, entre altres

 

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), ha col·laborat en la realització d’un simulacre de descomposició tèrmica de nitrat potàssic que ha format un núvol tòxic a l’interior de la nau de l’empresa Quimgra, situada a l’interior del port de Castelló.

Esta empresa és una de les afectades en la Comunitat Valenciana pel llindar superior del Reial decret 840/2015, de 21 de setembre, per ser un establiment amb perill d’accidents greus en el qual intervenen substàncies perilloses. És responsabilitat de l’AVSRE vigilar, amb la realització d’un simulacre, el manteniment de l’operativitat del seu obligat Pla d’Emergència Exterior (PEE), un pla que al seu torn està integrat dins del PEE del mateix port de Castelló.

Per esta raó s’ha simulat un accident, que ha activat el Pla d’Emergència Interior de l’empresa i s’ha notificat este accident al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, que ha procedit a l’activació del Pla d’Emergència Exterior del Port de Castelló.

En l’exercici s’ha simulat també que dos treballadors de l’empresa s’han intoxicat a l’interior de la nau i ha sigut necessària l’activació de la Unitat Bàsica Sanitària en l’atenció als ferits en l’accident. A més, s’ha constituït el punt de comandament avançat (PMA).

L’objectiu principal d’este exercici és el d’activar el Pla d’Emergència Exterior del Port de Castelló, en la seua situació 1, i posar en pràctica les accions i avisos previstos en el protocol de notificacions amb l’1·1·2 i el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, entre altres.

L’AVSRE, en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana, l’Autoritat Portuària de Castelló i la resta dels organismes implicats, va elaborar el corresponent Pla d’Emergència Exterior (PEE) dels establiments afectats pel Reial decret 840/2015, de 21 de setembre pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervinguen substàncies perilloses (Quimgra, Colorobbia i Masol) situats en el port, en el qual també queda integrat el PEE del mateix Port.

En este simulacre han participat l’Ajuntament de Castelló de la Plana, el Consorci de Bombers de Castelló, l’Autoritat Portuària de Castelló, la Conselleria de Sanitat, la Subdelegació de Govern de Castelló, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Galeria d'imatges