Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Les persones majors del centre de dia ‘El Rajolar’ de l’Ivass treballen la memòria en sessions de musicoteràpia
- Este projecte d’investigació està liderat per Anna Vernia, professora de la càtedra ‘Música per a la vida’ de la Universitat Jaume I de Castelló
- La directora general de l’Ivass subratlla “els beneficis cognitius, físics i emocionals d’esta classe de teràpies en les persones majors dependents o amb necessitats de suport”
- Les persones usuàries del centre de dia han organitzat un concert per a este mes de juny a l’auditori municipal
Persones majors usuàries del centre de dia ‘El Rajolar’ de Betxí, de l’Institut Valencià de Servicis Socials (Ivass), de la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, participen en un projecte de musicoteràpia en les sessions grupals de la qual treballen la memòria i l’estimulació cognitiva i sensorial.
Esta iniciativa s’emmarca en un projecte d’investigació, liderat per la professora de la càtedra ‘Música per a la vida’ de la Universitat Jaume I de Castelló, Anna Vernia, i que té per objecte millorar la qualitat de vida i la prevenció de demències en persones majors a través de la música.
La directora general de l’Ivass, María José Rico, ha ressaltat la posada en marxa d’iniciatives com esta, i ha avançat que l’entitat està estudiant futures línies de col·laboració per a continuar amb un projecte que “aporta múltiples beneficis cognitius, físics i emocionals en les persones majors dependents o amb necessitats de suport”.
María José Rico ha recordat que “són molts els estudis clínics que corroboren els excel·lents resultats d’esta mena de teràpies en les persones majors i, especialment, en aquelles que patixen determinats tipus de malalties neurodegeneratives com són el pàrkinson o l’alzhèimer”.
El centre de dia ‘El Rajolar’ de l’Institut Valencià de Servicis Socials atén 40 persones majors dependents o amb necessitats de suport de Betxí i de les poblacions de la comarca de la Plana Baixa i compta amb un equip multidisciplinari format per 17 professionals.
La musicoteràpia fomenta la participació i interacció entre els mateixos majors i amb la resta de les persones. A més, afavorix el desenvolupament personal i l’autoestima, així com les capacitats i habilitats socials.
Atesos estos objectius, en les sessions d’este projecte es desenvolupen activitats com la selecció, lectura pràctica i memorística de cançons, xarrades sobre els beneficis de la pràctica musical activa, taller de confecció d’instruments musicals o l’organització de concerts en directe com el que s’ha previst per al pròxim 7 de juny a l’auditori municipal.