Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Descarbonització industrial

La Generalitat crea la mesa del diàleg sectorial amb les empreses de tecnologies CEUC

30/05/2024
El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, en la inauguració del workshop que la Plataforma del CO₂ ha organitzat a ...
  • ​​​​​​​El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha participat en el taller de treball que la Plataforma del CO₂ ha organitzat a València
  • Les empreses de tecnologies CEUC són les que utilitzen tecnologies que permeten la captura i l’ús o l’emmagatzematge del diòxid de carboni

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha participat en la inauguració del taller de treball que la Plataforma del CO₂ ha organitzat a València. Es tracta del primer esdeveniment d’este tipus que té lloc a Espanya. La plataforma està integrada per les empreses de tecnologies CEUC, és a dir, aquelles tecnologies que permeten la captura i l’ús o l’emmagatzematge del diòxid de carboni.

Davant dels representants de les principals empreses del sector, Felipe Carrasco ha exposat que “des de la Generalitat es convocarà la taula del diàleg sectorial de les empreses tecnològiques del sector CEUC. Es tracta d’acompanyar i escoltar el sector en el desenvolupament de projectes que integren la captura i ús de diòxid de carboni dins d’un marc d’economia circular perquè la política industrial i la política energètica són un binomi inseparable”.

A més, el representant de la Conselleria d’Indústria, Innovació, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha comentat que “el Govern Valencià dona suport al sector en la seua justa reivindicació d’exigir al Govern de la nació que avance i fomente el procés de descarbonització de les empreses en l’àmbit estatal incloent les CEUC en la legislació. Donarem suport a les estratègies per a la reducció de la concentració de gasos d’efecte d’hivernacle sobre la qual no s’ha plantejat un debat o discussió pública similar a la d’altres tecnologies o alternatives de reducció d’emissions”.

Per al secretari autonòmic d’Indústria, no s’entén que “a diferència del que ocorre en altres països, fins i tot europeus, estes tecnologies no s’incloguen entre les estratègies públiques espanyoles de reducció d’emissions, com les recollides en el Pla nacional integrat d’energia i clima (PNIEC), o en l’Estratègia de descarbonització a llarg termini, o (en el cas del PNIEC) només l’admeten si es fa de manera natural (pels anomenats embornals naturals de carboni, això és, mitjançant fotosíntesi en boscos o vegetació natural)”.

“La implementació a gran escala de les tecnologies de captura, transport, emmagatzematge i usos del diòxid de carboni requerirà esforços coordinats entre les diferents administracions, la indústria i la comunitat científica, així com polítiques i marcs reguladors que incentiven la seua adopció. Per este motiu que siga tan necessari un punt de trobada permanent i estable entre totes les parts implicades”, ha explicat també Felipe Carrasco.

“Paral·lelament, des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme estem llançant tota una bateria de mesures i incentius a través d’IVACE+i per a fomentar l’eficiència energètica en les empreses, la mobilitat elèctrica, l’autoconsum, l’emmagatzematge darrere de comptador, la climatització renovable i la rehabilitació energètica de vivenda i la regeneració urbana en municipis de menys de 5.000 habitants, per a la qual cosa comptem amb una dotació pressupostària de 210 milions d’euros”, ha conclòs el representant de la Generalitat.

 

Galeria d'imatges