Sanitat

L’Hospital General de València i l’Hospital de Sagunt introduïxen una nova tècnica quirúrgica per al tractament de l’obesitat mòrbida

02/06/2024
L’Hospital General de València i l’Hospital de Sagunt introduïxen una nova tècnica quirúrgica per al tractament de l’obesitat mòrbida
  • Consistix en la tècnica de cirurgia bariàtrica SADI-S, que té millors resultats a mitjà i llarg termini respecte al by pass​​​​​​​
  • Mitjançant esta intervenció, el pacient aconseguix perdre pes, disminuïx el risc de tornar a guanyar-lo i evita la reaparició de malalties associades a l’obesitat

Dos hospitals de la xarxa pública sanitària, l’Hospital General de València i l’Hospital de Sagunt, han incorporat en les seues carteres de servicis una nova tècnica de cirurgia bariàtrica per al tractament de l’obesitat mòrbida.

Es tracta de la tècnica SADI-S, Single Anastomosis Duodeno-Ileal Bypass with Sleeve Gastrectomy, o també denominada ‘encreuament duodenal en una ansa per via laparoscòpica’, que aporta grans avantatges al pacient, ja que té menys efectes secundaris que les cirurgies més complexes i agressives.

A més, respecte a les tècniques complexes o més agressives suposa un altre gran benefici per al pacient, ja que no solament aconseguix perdre pes després de la intervenció, sinó que a través d’esta tècnica s’aconseguix reduir la possibilitat de tornar a guanyar pes, i evita que puguen aparéixer possibles malalties associades a l’obesitat.

La intervenció consistix a realitzar una gastrectomia vertical, és a dir, seccionar i extraure una part de l’estómac, per a reduir així l’absorció de nutrients per l’organisme. Posteriorment, es fa una anastomosi duodé-ileal per via laparoscòpica, que suposa fer una connexió quirúrgica entre el duodé i l’intestí prim deixant un canal comú.

Este procediment, indicat en pacients amb una obesitat extrema, té millors resultats a mitjà i llarg termini respecte al by pass i permet uns avantatges respecte a l’encreuament duodenal, ja que a part de reduir el temps quirúrgic en la intervenció, minora les possibilitats de fuga i evita l’obertura del mesenteri i les probabilitats que es desenvolupen hèrnies internes després d’esta.

Primera intervenció del General de València

A l’Hospital General de València, esta primera intervenció l’ha duta a terme la responsable de la Unitat Funcional d’Obesitat, Cristina Sancho, cirurgiana bariàtrica acreditada per la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat. Tal com ha explicat Sancho, “la realització d’una única anastomosi implica una disminució del temps quirúrgic i de les complicacions postoperatòries, com el reflux biliar o l’aparició de les hèrnies internes”.

“En fer-se per via laparoscòpica, a través de xicotetes incisions, les cicatrius són més xicotetes, es disminuïx el dolor, la recuperació és més ràpida i el pacient roman menys temps ingressat” ha afegit la doctora Sancho.

D’altra banda, el cap de la secció de Cirurgia Esofagogástrica, Carlos Redondo, ha explicat que, encara que esta tècnica té nombrosos avantatges, “no és una tècnica exempta de complicacions, per la qual cosa ha de fer-se sempre de manera protocol·litzada, mitjançant equips multidisciplinaris i en centres experimentats en cirurgia bariàtrica i metabòlica, com el nostre hospital”. De fet, en la Unitat Funcional d’Obesitat participen endocrins, psiquiatres, psicòlegs, nutricionistes, pneumòlegs, cirurgians plàstics i cirurgians digestius.

Primera cirurgia a l’Hospital de Sagunt

A l’Hospital de Sagunt, esta cirurgia ha sigut realitzada amb èxit durant este mes pels responsables de la Unitat de Cirurgia Bariátrica, el doctor Andrés Frangi i el doctor Rodolfo Rodríguez, tutoritzats pel doctor Javier Osorio, de l’Hospital Clínic de Barcelona i expert en la tècnica, suposant així un gran avanç per a este hospital.

La Unitat de Cirurgia Bariàtrica de l’Hospital de Sagunt ha evolucionat notablement en termes d’infraestructures i personal especialitzat des de la seua creació en 2017, ha aconseguit grans avanços en l’especialitat com la introducció de la cirurgia laparoscòpica en 3D i ha renovat, des de fa 3 anys, la certificació ISO 9001:2015, garantint així la qualitat dels seus processos de gestió.

Amb més de 600 pacients atesos i 320 operacions fetes, la unitat ha tingut un impacte significatiu en la reducció de la prevalença de l’obesitat i malalties relacionades a la regió.

El coordinador de la Unitat de Nutrició i Cirurgia Metabòlica i de l’Obesitat de l’Hospital de Sagunt, Andrés Frangi, ha destacat que “el principal objectiu de la unitat és complir amb els estàndards de qualitat de la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat. Realitzant un enfocament multidisciplinari en el tractament de l’obesitat i assegurant una cirurgia segura i d’alta qualitat”.

“Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts; però volem continuar avançant, ja que el departament de salut de Sagunt està a l’avantguarda quant a tècniques quirúrgiques de cirurgia bariàtrica i volem anar a més”, ha indicat el coordinador.

Cirurgia bariàtrica robòtica

D’altra banda, l’Hospital General de València també ha començat a tractar l’obesitat amb la cirurgia bariàtrica robòtica, mitjançant l’ajuda del robot Da Vinci. Esta tècnica aporta gran precisió gràcies a la visió tridimensional, que ajuda el cirurgià a identificar les estructures anatòmiques durant la cirurgia, i als braços robòtics, que es poden moure en angles i direccions que permeten al cirurgià arribar a totes les zones de manera més segura i controlada.

La cirurgia bariàtrica robòtica millora els resultats, reduïx el dolor postoperatori, garantix una ràpida mobilització i disminuïx els riscos de complicacions postoperatòries del pacient.

El servici de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital General du a terme anualment una mitjana de 4.000 intervencions, incloent-hi urgents i programades, de les quals 70-80 cirurgies són per al tractament d’obesitat.

Estes tècniques estan especialment indicades en pacients el sobrepés dels quals és sever, la qual cosa es coneix com a obesitat mòrbida. Esta afecció s’associa amb l’evolució de complicacions que poden posar en perill la vida, com ara hipertensió, diabetis i malaltia arterial coronària, entre altres.

 

Galeria d'imatges