Sanitat

El Servici d’Urgències de l’Hospital Clínic incorpora la Unitat de Fragilitat per a millorar l’assistència de pacients ancians amb vulnerabilitat

31/05/2024
El Servici d’Urgències de l’Hospital Clínic incorpora la Unitat de Fragilitat per a millorar l’assistència de pacients ancians amb vulnerabilitat
  • La Unitat de Fragilitat aconseguix reduir el nombre d’hospitalitzacions i assegura la continuïtat de les cures després del seu pas per Urgències
  • Amb el programa previ a la implantació de la Unitat, durant 2023 es van atendre 619 pacients en Urgències i es va evitar l’ingrés hospitalari d’un 74,5 % dels casos

El Servici d’Urgències de l’Hospital Clínic de València ha incorporat la Unitat de Fragilitat per a millorar l’assistència dels pacients ancians en situació de vulnerabilitat.

Este programa, pioner a la Comunitat Valenciana, busca identificar els pacients fràgils des de la seua arribada a Urgències per a poder prestar-los de manera precoç una atenció integral i multidimensional adequada a la seua situació. D’esta manera, es prioritza l’atenció dels ancians vulnerables des de l’arribada a Urgències, s’augmenta així la seua seguretat i es millora la qualitat assistencial, la resolució i es garantix la continuïtat de les cures una vegada que el pacient torna a casa.

“Malgrat el factor temps i la càrrega assistencial que es manegen en Urgències, este programa té com a principal focus atendre d’una manera especial i detallada a esta classe de pacients, la majoria ancians pluripatològics, que moltes vegades compten, a més, amb una situació sociofamiliar complicada”, ha explicat la doctora Sonia Marquina, metgessa adjunta del Servici d’Urgències i responsable de la Unitat de Fragilitat de l’Hospital Clínic.

Amb el programa previ a la implantació de la Unitat, durant 2023 es va atendre 619 pacients en Urgències i es va evitar l’ingrés hospitalari d’un 74,5 % dels casos.

“Després d’abandonar Urgències i ser derivats al seu domicili, els professionals generem una alerta en Atenció Primària, habitualment a través de la infermera gestora de casos i, ocasionalment, de manera directa en el sistema informàtic Abucasis”, ha explicat la doctora Raquel Benavent, metgessa adjunta del Servici d’Urgències.

Amb la comunicació d’una alerta, es pretén fer el seguiment adequat del pacient al seu domicili i, fins i tot, s’activa el recurs del treballador social en aquells casos en què siga necessari.

L’Hospital Clínic i el de Manises són els únics centres hospitalaris de la xarxa pública de la Comunitat Valenciana que disposen d’una unitat de fragilitat en el seu servici d’Urgències.

Complexitat en l’assistència al pacient fràgil

La complexitat dels pacients ancians amb fragilitat condiciona un nombre més gran de proves complementàries, estada hospitalària més prolongada i, a vegades, un retorn als servicis d’Urgències. Tot això produïx un nombre més gran d’hospitalitzacions, que en els ancians vulnerables es traduïxen posteriorment en possibles complicacions i en el conseqüent increment de la seua condició de fragilitat.

La doctora Benavent ha destacat que “un aspecte molt important d’este programa és l’entrevista amb el cuidador o familiar responsable, que implica en pacients institucionalitzats contactar també amb el personal del centre residencial. Avaluem, en tots, la situació de delírium i apliquem mesures de cures bàsiques per a evitar-ne l’aparició. Detectem amb estes entrevistes síndromes geriàtriques, necessitats de cures, així com la falta de recursos socials a vegades”.

Galeria d'imatges