Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient participa en la solta de tres cries de trencaossos a la Tinença de Benifassà

09/06/2024
Medi Ambient participa en la solta de tres cries de trencaossos a la Tinença de Benifassà
  • El director general de Medi Natural valora que “per a 2025 puga arribar la reproducció d’esta espècie al Maestrat”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha participat en la solta de tres cries de trencaossos a la Tinença de Benifassà que s’ha realitzat de manera conjunta amb l’organització no governamental Vulture Conservation Foundation.

L’actuació ha tingut lloc a Bel (a la comarca del Baix Maestrat) i s’emmarca en el Projecte de reintroducció del trencaossos de la Generalitat. En l’acte de solta també han participat els ajuntaments del Rossell, Vallibona, Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà.

El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, ha explicat que “es tracta de tres femelles nascudes en captivitat en zoològics europeus i en un centre de cria a la  Serra de Cazorla”. A més, “forma part d’una sèrie de soltes, de la qual esta és la sèptima, que du a terme l’organització no governamental Vulture Conservation Foundation”, ha afegit.

El director general ha agraït el treball dels agents mediambientals de la Conselleria en tot el procés. El personal ha col·laborat en el seguiment de l’adaptació de la nova població, ha portat els pollets trencaossos al niu i ha comprovat el correcte funcionament del sistema de monitoratge dels tres pollets.

En este sentit, Mérida ha destacat “l’aposta pel Parc Natural de la Tinença de Benifassà per a la reintroducció de l’espècie on s’espera que per a 2025, quan arriben a l’edat adulta, puguen reproduir-se i niar en estos paratges”.

Així mateix, el director general ha observat que esta actuació “permetrà disminuir el risc d’extinció global de l’espècie i ajudarà a acabar de teixir una xarxa europea coordinada de projectes de conservació, utilitzant com a objectiu una espècie emblemàtica com el trencaossos”.

En octubre de 2023, després de només sis anys de soltes a la Tinença de Benifassà, es van documentar els primers indicis d’assentament territorial del trencaossos, que finalment es van confirmar a l’hivern.

Esta espècie ha augmentat la seua població en les últimes tres dècades a Espanya i en la resta d’Europa. Tant la població pirinenca de trencaossos, l’única d’origen salvatge en tota l’Europa continental, juntament amb la població alpina, les dos úniques viables des del punt de vista demogràfic, han augmentat la seua grandària poblacional quasi de manera exponencial des que es feren els primers censos de l’espècie a inicis dels anys 70 del segle XX, així com després de la reintroducció d’exemplars als Alps en les últimes tres dècades.

El trencaossos és una espècie classificada com en perill d’extinció en el Catàleg nacional d’espècies amenaçades. A escala internacional es troba inclosa també en la llista d’espècies prioritàries per a la conservació a Europa.

Galeria d'imatges