Presidència

El Consell renova la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València en matèria de transparència i dades obertes

10/06/2024
  • La Generalitat destina 65.000 euros a accions de divulgació, sensibilització, investigació i desenvolupament, centrades especialment en l’obertura i reutilització de dades

El Consell ha renovat el conveni de col·laboració entre Presidència i la Universitat Politècnica de València (UPV) per al foment d’activitats en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional durant 2024.

La col·laboració amb la UPV, a la qual la Generalitat destina 65.000 euros, s’orienta al desenvolupament d’accions de divulgació, sensibilització, investigació i desenvolupament relacionades amb les matèries del conveni, centrades especialment en l’obertura i reutilització de dades.

Entre les actuacions previstes, destaca l’organització i coordinació del Datathon de dades obertes; la formació en centres educatius sobre l’anàlisi de polítiques públiques a partir de dades obertes; a més de la integració de les dades obertes en diferents assignatures del doctorat, el grau i el màster del grau en Gestió i Administració Pública, el màster de Gestió Cultural i algunes matèries transversals de doctorat. També es dona continuïtat al projecte de ciència ciutadana a Campanar i Benimàmet de València en matèria de dades obertes.

Al seu torn, es posa en marxa una competició TikTok, en col·laboració amb la Universitat Jaume I, sobre qüestions relacionades amb la transparència, el bon govern i les dades obertes, que premiarà els millors vídeos d’esta xarxa social d’estudiants de les universitats valencianes.

En el marc del conveni, es preveu també l’elaboració d’una guia d’algoritmes transparents en col·laboració amb la Universitat de València, prenent com a punt de partida la creixent demanda de comprensió i rendició de comptes en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) i aplicant-ho al context de l’Administració pública.

D’altra banda, s’inclouen jornades en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional, com la presentació de la guia de reutilització de dades obertes. Al seu torn, es preveu la realització de tallers i seminaris sobre periodisme de dades.

Finalment, es promocionaran i tutoritzaran els treballs en matèria de transparència i dades obertes; la reorganització de continguts de la web de l’Observatori Valencià de Dades Obertes i Transparència; així com les Jornades sobre l’Aliança per al Govern Obert en col·laboració amb altres universitats.