Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Ivace+i reunix més de 80 agents econòmics i socials per a desenvolupar un estudi de l’OCDE sobre polítiques regionals d’economia circular
- La Comunitat Valenciana és la primera regió espanyola seleccionada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat
- El secretari autonòmic d’Indústria afirma que “des de la Generalitat posem l’accent en el fet que la reutilització es veja com un negoci i no com una càrrega”
- Este estudi s’emmarca en la Iniciativa de ciutats i regions circulars (CCRI) de la CE, en la qual participa Ivace+i en representació de la Generalitat
L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) reunix més de 80 agents tècnics, econòmics i socials de la Comunitat Valenciana per a desenvolupar un estudi liderat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) sobre polítiques regionals de circularitat.
Els més de 80 experts que realitzaran l’estudi pertanyen a l’àmbit de la Generalitat, les universitats, els centres tecnològics, les empreses i altres entitats socials. Durant tres dies, mantindran reunions, tallers i diàlegs oberts sobre les actuals polítiques de suport a l’economia circular a la Comunitat i les possibles opcions de millora.
La primera reunió d’este projecte, celebrada en la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), ha estat presidida pel secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, que ha assenyalat que este estudi “ens permetrà obtindre un catàleg de coneixements sobre la situació de l’economia circular que servirà per a sustentar una nova visió d’estes polítiques aplicades als sectors productius de la Comunitat”.
Per a Felipe Carrasco, “ser la primera regió espanyola triada per la Comissió Europea per a participar en este projecte diu molt del compromís del Govern Valencià per la sostenibilitat i de l’esforç de les empreses per a accelerar-ne la implantació”.
El secretari autonòmic d’Indústria hi ha afegit que “l’economia circular constituïx la base del model econòmic del futur i des de la Generalitat posem l’accent en el fet que la reutilització es veja com un negoci i no com una càrrega”.
Per a fer-ho, la Generalitat, dins de la seua estratègia d’acompanyament a la indústria en la seua transició a l’economia circular, ha posat a la disposició d’empreses i entitats l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana, així com les ferramentes que posa a la seua disposició la Comissió Europea.
Este estudi sobre polítiques de circularitat s’emmarca dins la Iniciativa de ciutats i regions circulars (CCRI) de la Comissió Europea, en la qual participa l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), presidit per Nuria Montes, en representació de la Generalitat.
Objectius de l’estudi
A través d’este estudi es busca aconseguir augmentar la comprensió dels reptes de l’economia circular a escala regional, reforçar la idea que la circularitat és una responsabilitat compartida fomentant el diàleg entre govern, empreses, entitats i societat en general.
Un altre dels objectius és determinar quins sectors tenen més potencial per a aplicar els principis de l’economia circular des del punt de vista del medi econòmic, social i mediambiental.
“Estem convençuts que a la Comunitat Valenciana, en un futur, l’economia circular generarà ocupació, reduirà l’impacte mediambiental negatiu, sostindrà en creixement econòmic i augmentarà el benestar social”, ha indicat Carrasco.
Les recomanacions que es deriven d’esta investigació es publicaran durant el primer trimestre de 2025 després d’un procés de contrastació que l’OCDE durà a terme amb els seus membres.