Sanitat

La Fe integra en la gestió clínica del càncer de pròstata dos aplicacions d’intel·ligència artificial

11/06/2024
La Fe integra en la gestió clínica del càncer de pròstata dos aplicacions d’intel·ligència artificial
  • Un sistema d’alertes ajuda els professionals a prendre decisions clíniques uniformes per a augmentar la qualitat assistencial
  • Un innovador mètode de registre estructura la informació sobre estadificació i tractament en la història clínica electrònica

L’Hospital La Fe ha dissenyat i desenvolupat dos solucions informàtiques d’intel·ligència artificial (IA) pioneres en la gestió clínica del càncer de pròstata. Es tracta de dos aplicacions que s’han integrat en la història clínica informatitzada, estan plenament operatives, i s’utilitzen en la pràctica clínica diària.

Cada any, l’11 de juny se celebra el Dia Mundial del Càncer de Pròstata, un tipus de càncer que registra la major incidència i prevalença en l’home. A la Comunitat Valenciana, es diagnostiquen cada any prop de 2.000 casos, la qual cosa suposa el 16 % de tots els nous diagnòstics de càncer.

La primera aplicació és un sistema d’ajuda a la decisió clínica que té com a objectiu garantir als pacients un tractament uniforme segons la millor evidència científica disponible. A partir d’una mostra representativa de prop de 7.000 pacients, s’ha desenvolupat un sistema per a detectar desviacions en variables crítiques.

En este sentit, mitjançant alertes integrades en la història clínica, s’avisa el facultatiu de la desviació, les possibles causes i com corregir-les. En concret, estes alertes estan monitorades en un quadro de comandaments.

La segona aplicació és un registre de casos de càncer de pròstata que s’ompli de manera senzilla en el mateix moment de la consulta. El nou del registre és que, a través de la història clínica electrònica s’aconseguix estructurar les dades del text lliure contingut en les notes clíniques d’evolució. D’esta manera, és possible monitorar de manera ràpida i fàcil un gran volum de pacients amb càncer de pròstata.

El cap de secció d’Urooncologia i Laparoscòpia de La Fe, José Luis Ruiz Cerdà, ha explicat que “de manera senzilla i ràpida, la informació sobre estadificació i tractament queda registrada en format estructurat, la qual cosa facilita l’anàlisi posterior. La base de dades és multidisciplinària, ja que 12 especialistes d’urologia, oncologia radioteràpica i oncologia l’omplin i alimenten cada dia”.

A més, ha afegit Ruiz Cerdà, “el registre és un model de treball caracteritzat per professionals amb cultura d’autocrítica, innovació i avaluació transparent”. A més, la qualitat de les dades introduïdes es revisa periòdicament per la Unitat de Documentació Clínica i Admissió.

En definitiva, es tracta de “bons exemples de col·laboració multidisciplinària amb una important repercussió per als pacients. La primera solució informàtica minimitza la variabilitat en l’adopció de decisions i, per tant, garantix la qualitat assistencial. La segona permetrà gestionar un elevat nombre de pacients de manera eficient”, ha reflexionat el gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda.

Sis anys de treball i aplicacions futures

Les dos aplicacions són el resultat de sis anys de treball d’un equip integrat per matemàtics, analistes de dades, experts en intel·ligència artificial i en biologia de sistemes. Tots ells liderats des de la Unitat Mixta d’Investigació en Tics Aplicades a la Reenginyeria de Processos Sociosanitaris de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

També ha sigut essencial la participació de la Unitat de Documentació i Admissió Clínica de l’hospital. Per la part clínica, han col·laborat els servicis d’Urologia, Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica.

Les dos solucions informàtiques preserven la seguretat jurídica i ètica de les dades dels pacients, i són compatibles o interoperables en l’Espai Europeu de Dades Sanitàries.

Ruiz Cerdà ha indicat, a més, que les dos aplicacions poden ampliar els seus usos. “El sistema d’assistència en la decisió clínica és només un primer pas per a millorar la qualitat assistencial i és extensible a altres situacions on hi ha variabilitat com, per exemple, triar la millor opció terapèutica per a cada estadi del càncer de pròstata”, ha afirmat.

Quant al registre, “mesurar indicadors clínics robustos, calcular el consum personalitzat de recursos, comparar resultats de tractament, monitorar de manera ràpida i fàcil un gran volum de pacients i poder analitzar rutes assistencials, són algunes de les possibilitats. Quant a la investigació, l’aplicació de IA permetrà desenvolupar models predictius o pronòstics clàssics de confiança i validats per a la seua aplicació clínica real”, ha assenyalat Ruiz Cerdà.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Cap de secció d’Urooncologia i Laparoscòpia de La Fe, José Luis Ruiz Cerdá

Cap de secció d’Urooncologia i Laparoscòpia de La Fe, José Luis Ruiz Cerdá

Cap de secció d’Urooncologia i Laparoscòpia de La Fe, José Luis Ruiz Cerdá