Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Nuria Montes destaca el paper clau del clúster de l’automoció en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana

- La consellera d’Innovació clausura la I Jornada d’Automoció de la Comunitat Valenciana, organitzada per Faconauto i Femeval
- A la Comunitat Valenciana el sector de l’automoció aporta al voltant d’un 8 % del PIB regional i prop del 16 % de les exportacions
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha clausurat la I Jornada d’Automoció de la Comunitat Valenciana organitzada per Faconauto, que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes, vehicles industrials i maquinària agrícola presents en el mercat espanyol, i per Femeval, que aglutina les empreses de la indústria, el comerç i els servicis del sector del metall de la província de València.
Nuria Montes ha manifestat que “l’automoció és un motor de desenvolupament i prosperitat que contribuïx de manera significativa al creixement econòmic i a l’ocupació”, i ha destacat que, “en conjunt, el valor del clúster automobilístic en volum de facturació s’estima que ascendix al 8 % del PIB d’Espanya i el 9 % de l’ocupació sobre la població activa”.
“Pel que fa a la Comunitat Valenciana -ha explicat- la transcendència del sector és igualment notable. Aporta, en la mitjana dels últims anys, al voltant d’un 8 % del PIB regional i prop del 16 % de les exportacions. El conjunt del clúster de l’automoció presenta una facturació de 8.500 milions d’euros anuals, cosa que reflectix el seu impacte econòmic i el paper clau que té en el nostre teixit empresarial”.
En este context, Montes ha destacat, a més, que “en la Generalitat som conscients que es tracta d’una indústria tractora amb importants efectes d’arrossegament a altres sectors (tèxtil, plàstics, electrònica o béns d’equip). Per això hem destinat prop de 140 milions d’euros en els Pressupostos 2024 per a fer costat al sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana. Este suport inclou iniciatives per a impulsar la producció industrial interna de vehicles elèctrics, així com per a modernitzar i transformar tecnològicament diversos processos industrials”.
Després de repassar els principals desafiaments als quals s’enfronta el sector, Nuria Montes ha afirmat que “des de la Generalitat, a més de fomentar la compra del vehicle elèctric, també s’està fent un important esforç pressupostari per a l’expansió de la xarxa de punts de recàrrega, amb una dotació prevista per a enguany de 35 milions d’euros, 32 dels quals són fons MRR disponibles a través de l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic del Ministeri de Transició Energètica”.
Noves fites
La consellera d’Innovació ha explicat que “des de la Generalitat hem firmat la Declaració de Navarra de l’Aliança Europea de l’Automoció, reclamant una transició justa del sector. En este Fòrum, analitzem els reptes per a una evolució cohesionada del sector i per a coordinar la transició cap al vehicle elèctric, i demanem a la Comissió Europea que desenvolupe amb ambició instruments i recursos financers d’envergadura equivalents als importants reptes que implica el compliment de la normativa europea en matèria d’emissions”.
A més, “la Comunitat Valenciana és sòcia fundadora de l’Aliança Europea de Semiconductors i estem potenciant les relacions amb el clúster del microxip a la Comunitat Valenciana. Esta aliança es configura com una xarxa d’intercanvi de coneixement en el camp dels semiconductors que, a més, pretén agrupar els interessos comuns de la indústria perquè estiguen representats eficaçment davant les institucions de la Unió Europea”, hi ha afegit la consellera.
Nuria Montes també ha destacat la instal·lació a Sagunt de la gigafactoria de Power Hold Co, empresa de bateries del Grup Volkswagen. “És una fita tan important com la de la instal·lació de Ford a Almussafes allà per 1976. La inversió en la gigafactoria, que escometrà el grup alemany, ascendirà a 4.500 milions d’euros en el període 2023-2026, i l’ocupació directa i induïda que es generarà, una vegada entre en funcionament, s’estima entre 13.400 i 16.400 persones, unes 3.300 de les quals seran llocs de treball directes”, ha apuntat.
Finalment, la consellera ha fet referència a la planta de Ford a Almussafes, “ja que és un pilar fonamental de la nostra economia”, i ha assegurat que “la companyia ja està preparada per a l’electrificació i els garantisc que este Consell, i jo en primera persona, estem en contacte permanent amb l’empresa per a ajudar-la en la seua reorientació cap a eixe nou model productiu que representa un pas important cap al futur de la planta”.
“Cal tindre en compte que, a la Comunitat Valenciana, el sector gira entorn de Ford España SL (100 empreses i 30.000 ocupats), que està passant una crisi d’identitat amb la pèrdua de models de combustió i la no implantació de línies de fabricació de vehicles elèctrics. Fins a 2027 no s’iniciarà la producció d’un vehicle híbrid de transició. Per això s’ha creat un grup de treball “de xoc” en el Consell davant la transició del sector de l’automoció, que impulsarà un pla d’ocupació i recol·locació dels treballadors de la indústria”, ha conclòs la consellera.