Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i Ocupació

La Generalitat aposta per la infermeria escolar per a la promoció de la salut en els centres educatius

11/06/2024
  • José Antonio Rovira afirma que la salut de les noves generacions “depén de la promoció i educació per a la salut que hagen rebut dins de l’àmbit escolar”
  • Marciano Gómez ha manifestat que “l’objectiu de la Generalitat és garantir l’equitat i que tots els centres educatius disposen d’esta prestació assistencial per part del personal d’infermeria”
  • La infermera escolar dependrà orgànicament de les zones bàsiques de salut, encara que exercirà la seua labor en els mateixos centres educatius

 

València.

El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, han defés el paper que exercix la infermeria escolar per a desenvolupar accions de promoció de la salut en els centres educatius, ja que permeten una millora del benestar general de l’alumnat, tant des del punt de vista de la salut com del rendiment acadèmic.

Rovira i Gómez han participat este dimarts en la jornada sobre infermeria escolar ‘La salut del futur’, organitzada pels sindicats ANPE i SATSE i celebrada a València.

El conseller d’Educació ha assenyalat que la figura de la infermera escolar “és fonamental i per això des de les conselleries d’Educació, de Sanitat i de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ens vam posar a treballar en la seua implantació i desenvolupament al cap de poc temps de la formació del Govern Valencià”.

“Ja vam anunciar el mes de novembre passat, conscients de la seua necessitat, la creació per part de la Generalitat de la figura de la infermera escolar per a atendre els menors en els centres educatius de la Comunitat Valenciana. Partim de la base que els estudiants han de tindre les millors condicions sanitàries per a aconseguir els seus objectius acadèmics i personals i, per descomptat, del principi basat en el fet que la cura de la salut dels nostres jóvens redundarà en un clar benefici sanitari en el futur”, ha manifestat.

Rovira ha explicat que la salut de les noves generacions “depén, en gran manera, de la promoció i educació per a la salut que hagen rebut dins de l’àmbit escolar. Per això, les infermeres escolars són crucials en trobar-se en la intersecció entre salut i educació”.

“La infermera escolar no solament valora de manera íntegra alumnes i família, sinó que també promociona la salut mitjançant programes d’educació específics i fomenta la prevenció en temes de salut mental i d’addiccions, així com la promoció d’hàbits de vida saludables. Fins i tot posen el focus en el desenvolupament d’estratègies que afavorisquen la inclusió social, la diversitat de l’alumnat i la prevenció de la violència en l’àmbit escolar”.

Dependran de les zones bàsiques de salut

El conseller de Sanitat ha afirmat que “l’objectiu de la Generalitat és garantir l’equitat i que tots els centres educatius, i en concret l’alumnat, disposen d’esta prestació assistencial per part del personal d’infermeria. Per això, cada zona bàsica de salut disposarà d’una infermera escolar que es farà càrrec d’atendre les necessitats assistencials de l’alumnat dels centres educatius que depenguen d’esta zona”.

En este sentit, el conseller de Sanitat ha destacat “el paper fonamental que representarà la infermera escolar, ja que la seua labor en els centres li permetrà oferir una visió específica sobre els problemes reals que afecten la població infantil i juvenil, problemes que en moltes ocasions varien d’una zona específica a una altra”.

Així mateix, Marciano Gómez ha subratllat “el paper fonamental que exercirà la infermera escolar en la promoció de salut entre els escolars, ja que a més de pilotar accions preventives o de millora de la salut entre la població infantojuvenil, la seua intervenció contribuirà a cura de la salut mental de les futures generacions”.

De fet, el personal d’infermeria participarà en la implantació progressiva del Pla de salut mental i addiccions, que preveu programes d’educació socioemocional en els diferents nivells d’educació obligatòria, així com en la posada en marxa de les unitats de detecció precoç en el medi escolar.

Tal com ha assenyalat Marciano Gómez, des de la Generalitat s’està treballant per a atorgar més protagonisme al personal d’infermeria, “ja que donada la seua formació i capacitació representen un pilar fonamental en la cura de la salut de les persones en tots els àmbits socials, com és en este cas, en l’àmbit educatiu”.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira