Justícia i Interior

La Conselleria de Justícia i Interior reforça el dispositiu de prevenció i extinció d’incendis forestals durant els mesos d’estiu

12/06/2024
La Conselleria de Justícia i Interior reforça el dispositiu de prevenció i extinció d’incendis forestals durant els mesos d’estiu
  • L’operatiu extraordinari està integrat per més de 1.200 efectius per a la intervenció directa en les muntanyes valencianes
  • Als mitjans aeris d’extinció se suma un nou helicòpter de prevenció per a evitar accions indegudes amb resultat de foc forestal
  • La consellera de Justícia apel·la a la responsabilitat i la prevenció com a mesures essencials, “este estiu es presenta complicat, però tenim un dispositiu de prevenció i extinció d’incendis potent i preparat per a qualsevol situació que es presente, ja que l’anticipació és fonamental”

 

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), reforça el dispositiu extraordinari de prevenció i extinció d’incendis forestals durant els mesos d’estiu, que estarà integrat per més de 1.200 efectius preparats per a la intervenció directa en les muntanyes valencianes.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha presidit en el Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana, la reunió de coordinació del Pla de vigilància dissuasiva i mesures especials estiu 2024 a través del qual totes les agències que participen en tasques de prevenció i extinció exposen les accions que cal adoptar i els efectius amb què disposen per a fer front a qualsevol foc que es declare en els espais naturals valencians.

Una de les novetats és la incorporació el passat 5 de juny del nou helicòpter H901de prevenció d’incendis amb base a Viver, però amb zona d’actuació en tot el territori valencià. Fa tasques de vigilància i dissuasives per a evitar que qualsevol acció indeguda es puga convertir en un possible foc forestal.

L’helicòpter treballa en coordinació amb els vols de vigilància que l’AVSRE fa els dies de risc d’incendi forestal. També podrà actuar com a mitjà aeri de coordinació en labors d’extinció d’incendis. Este helicòpter s’afig a la resta de recursos que participen en la prevenció i també a la resta de mitjans d’extinció, entre els quals es troben altres 19 mitjans aeris de la Generalitat: 9 avions i 10 helicòpters.

D’altra banda, també s’ha destacat en el transcurs de la reunió que enguany les unitats de reforç dels Bombers Forestals de la Generalitat es van incorporar el passat 1 d’abril. Així mateix, s’ha destacat la millora del nivell d’eficàcia operativa del servici, que s’ha vist incrementat en els últims mesos amb l’activació de 90 contractacions.

D’esta manera, des de l’1 d’abril romanen actives les 56 unitats de bombers forestals amb les 45 autobombes. Cada unitat està formada per dos grups de cinc components i cada un d’estos grups treballa en dies alterns en torns de deu hores.

Reforç de torns de vigilància

El dispositiu previst també estarà format pel personal tècnic d’emergències i pel Servei de Prevenció d’Incendis entre personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.

A este dispositiu se sumen els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia i resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat, que mantindran les dotacions en els parcs i, en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d’incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Elisa Núñez ha apel·lat a “la responsabilitat i la prevenció com a mesures essencials donada la situació de sequedat dels espais naturals i la persistent escassetat d’aigua que patim des de fa mesos”, i ha afegit que “este estiu es presenta complicat, però tenim un dispositiu de prevenció i extinció d’incendis potent i preparat per a qualsevol situació que es presente, ja que l’anticipació és fonamental”.

En este sentit, des del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria de Justícia i Interior s’ha exposat la importància de la campanya ‘Stop al foc’, que romandrà activa fins al pròxim 15 d’octubre, perquè els ciutadans se sumen a l’esforç i a les tasques que realitzen els equips de prevenció i extinció.

Finalment, cal recordar que des del 12 d’abril i fins al 13 d’octubre quan el nivell de preemergència siga 2, durant els caps de setmana i els dies festius, s'adopten les mesures de vigilància corresponents al nivell de preemergència 3.

Una telefonada pot evitar un incendi

Núñez també ha recordat que els ciutadans tenen a la seua disposició el telèfon d’emergències 112 al qual poden cridar si són testimonis de la declaració d’un foc o si observen fum en la muntanya. Ha explicat que esta col·laboració és molt important perquè “una telefonada a temps activa els recursos necessaris amb anticipació i pot evitar un incendi”.

Durant el període estival comprés entre el 15 de juny al 15 de setembre, la sala d’atenció de telefonades del 112 registrarà una mitjana d’increment del 15 % en el seu dimensionari de personal respecte a altres períodes ordinaris. Este augment respon al fet que en esta època de l’any es dona una gran l’afluència de turistes a la Comunitat Valenciana.

En este sentit, cal afegir que el telèfon d’emergències ‘112 Comunitat Valenciana’ dona servici les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, en valencià i castellà, anglés, francés i alemany.

Finalment, els ciutadans tenen a la seua disposició altres ferramentes per a informar-se sobre els consells i recomanacions a través dels canals oficials del ‘112 Comunitat Valenciana’, entre els quals hi ha el compte de Twitter i l’app d’avisos 112 en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d’incendis.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Elisa Núñez