Sanitat

La Fe exposa les iniciatives d’intel·ligència artificial que ha implantat per a optimitzar l’assistència als pacients

12/06/2024
La Fe exposa les iniciatives d’intel·ligència artificial que ha implantat per a optimitzar l’assistència als pacients
  • La trobada ha sigut promoguda per l’Oficina de Transformació Digital creada a l’hospital per a canalitzar, planificar i optimitzar innovacions
  • Bernardo Valdivieso, secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital de la Conselleria de Sanitat, ha inaugurat la jornada, a la qual han assistit unes 400 persones

L’Hospital La Fe ha organitzat una jornada sobre les iniciatives d’intel·ligència artificial (IA) que ha implantat per a optimitzar l’assistència als pacients. A la trobada, oberta a tots els públics i promoguda per l’Oficina de Transformació Digital, han assistit unes 400 persones.

El secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital de la Conselleria de Sanitat, Bernardo Valdivieso, ha inaugurat la jornada, juntament amb el gerent del Departament de Salut València-La Fe, José Luis Poveda, i el subdirector de Sistemes d’Informació de l’hospital, Cayetano M. Hernández.

Durant la seua intervenció, Bernardo Valdivieso s’ha referit a l’estratègia de transformació digital que la Conselleria de Sanitat implementarà en esta legislatura i que està centrada en “la introducció ordenada i equitativa de la intel·ligència artificial, a maximitzar el valor dels processos, la capacitació i la implicació de les persones, el desenvolupament d’una medicina personalitzada i de precisió, la sostenibilitat i una gestió corporativa de les TIC”.

L’objectiu de l’estratègia, segons ha explicat el secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital, “és contribuir al manteniment d’un bon nivell de salut de la població i al desenvolupament d’un sistema sanitari intel·ligent i sostenible mitjançant la capacitat transformadora de les tecnologies digitals”.

Per la seua banda, José Luis Poveda ha mostrat la seua satisfacció per la posada en marxa a l’hospital de l’Oficina de Transformació Digital “per a canalitzar, planificar i optimitzar totes les innovacions en matèria de tecnologies de la informació i comunicacions que hi haja en el Departament, en línia amb l’estratègia de la Conselleria”. Poveda també ha agraït “la implicació dels i les professionals que compaginen i introduïxen la innovació en el seu dia a dia”.

La jornada ha començat amb la intervenció del subdirector de Sistemes d’Informació, Cayetano M. Hernández, que ha fet una presentació sobre què és la intel·ligència artificial, com funciona i quines són les seues aplicacions, els avanços, els desafiaments i les oportunitats.

A continuació, el coordinador de projectes TIC de la Subdirecció de Sistemes, Javier Medina, ha presentat la plataforma de dades departamental i ha posat l’accent que tot comença amb el registre de la dada en la història clínica, ja que la IA no és més que una abstracció del coneixement que el personal sanitari ha bolcat en els sistemes d’informació durant dècades.

Des de la Unitat de Documentació Clínica i Admissió, Ángel Garay ha insistit que la transformació digital de les enquestes de satisfacció del pacient és un projecte de llarg recorregut que requerix la col·laboració de molts professionals en un entorn multidisciplinari, i implica la implementació de ferramentes tecnològiques per a millorar la recol·lecció, l’anàlisi i la taxa de participació.

Iniciatives en IA

Com a experiències d’èxit, durant la trobada s’han exposat diverses iniciatives impulsades tant per personal facultatiu com d’infermeria, de farmàcia i de radiologia de La Fe, per a explotar les dades mèdiques i fer prediccions, recomanacions i, fins i tot, transformar el llenguatge natural en algorismes i models matemàtics que les màquines poden processar.

En concret, el Servici d’Angiologia i Cirurgia Vascular i el Departament de Filologia i Cultures Europees de la Universitat Jaume I han recordat el seu programa pilot per a traduir informes anonimitzats d’alta mèdica a un llenguatge més comprensible per a la ciutadania.

Des del Servici d’Urgències de l’Adult i l’àrea de Ciència de Dades de la Subdirecció de Sistemes de la Informació han ideat i han desenvolupat, per primera vegada a Espanya, una ferramenta d’intel·ligència artificial per a anticipar pics de pressió assistencial i poder adoptar mesures preventives.

A més, s’ha insistit en les dos solucions informàtiques d’intel·ligència artificial pioneres en la gestió clínica del càncer de pròstata dissenyades i desenvolupades pels servicis d’Urologia, Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica; la Unitat de Documentació i Admissió Clínica, i la Unitat Mixta d’Investigació en TIC aplicades a la reenginyeria de processos sociosanitaris de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

Telemonitoratge i resposta ràpida

A més de les tres experiències mèdiques, s’han compartit iniciatives promogudes en gran manera pel personal d’infermeria. Entre estes iniciatives, el monitoratge remot amb dispositius intel·ligents perquè els pacients que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica arriben a quiròfan en la millor forma física i mental i puguen reprendre el seu dia a dia com més prompte millor.

Així mateix, s’ha informat de l’extensió progressiva a tot l’hospital del sistema de resposta ràpida per a previndre i anticipar la deterioració clínica greu de pacients i reduir així la mortalitat hospitalària i esdeveniments clínics adversos, com les parades cardíaques o les morts inesperades, o els ingressos en l’UCI no programats, entre altres. El sistema el gestiona el personal facultatiu i d’infermeria de vigilància intensiva en col·laboració amb el de les plantes d’ingrés.

Per la seua banda, el Servici de Farmàcia ha detallat el sistema de control de qualitat en l’elaboració de preparacions d’alt risc, basat en el reconeixement visual que aplica en el circuit d’elaboració i validació de mescles oncohematològiques individualitzades de manera segura. Es tracta d’un dispositiu que s’integra amb el programa de prescripció electrònica i en el qual l’Hospital La Fe és pioner a escala nacional.

Finalment, des de l’àrea clínica d’Imatge Mèdica s’ha explicat com la incorporació de la intel·ligència artificial en la reconstrucció de les imatges preses en TAC, PET o ressonàncies magnètiques n’està permetent optimitzar la qualitat, processar-les convenientment per a poder comparar-les, així com reduir el temps d’exploració i, per tant, la radiació que rep el/la pacient.

A més, l’aplicació clínica de la IA en ingents quantitats de dades d’imatge, clíniques i moleculars, també està cristal·litzant en models capaços d’anticipar si es desenvoluparà un tumor, com evolucionarà, quin serà el tractament més efectiu o si hi ha risc de recaiguda.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

SA Bernardo Valdivieso