Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Dos projectes de la Comunitat Valenciana resulten guardonats en els XV Premis Nacionals de l’Energia

- El director general d’Energia entrega l’accèssit a l’empresa valenciana Solatom com a millor iniciativa privada en benefici de la transició energètica
- S’han presentat un total de 61 iniciatives procedents de tota Espanya
La XV edició dels Premis Nacionals de l’Energia organitzats per l’Associació d’Agència Espanyoles d’Energia (Eneragen), de la qual forma part Ivace+i Energia, ha guardonat dos projectes valencians per la seua contribució als objectius de la transició energètica en les categories de millor iniciativa privada i millor projecte d’educació, sensibilització i difusió.
Estos guardons, l’entrega dels quals ha tingut lloc a Granada, reconeixen les millors actuacions, tant públiques com privades, dutes a terme a Espanya en 2023, pel seu enfocament innovador i el seu impacte socioeconòmic.
Així, el projecte de l’empresa valenciana Solatom ha obtingut l’accèssit a la millor iniciativa privada pel seu projecte d’energia solar amb tecnologia fresnel d’ús industrial per a la fabricació de cervesa i que va ser presentat amb l’aval d’Ivace+i Energia, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
El director general d’Energia, Manuel Argüelles, ha sigut l’encarregat d’entregar este guardó i ha destacat que este reconeixement de l’enginyeria i el talent valencià “suposa un orgull i un avanç per a la sostenibilitat, la ciència, i la innovació valenciana”.
La planta termosolar disposa de 6.000 metres quadrats d’espills, l’equivalent a un camp de futbol en els quals s’han instal·lat 182 mòduls solars fresnel amb 4 megawatts de capacitat i 1,5 megawatts / hora d’emmagatzematge. Estos concentradors estan formats per espills que seguixen la trajectòria del sol i reflectixen la llum en un tub absorbidor. Gràcies a esta instal·lació es proveïx el 10 % del consum de vapor de l’empresa de cerveses Heineken València.
Este projecte, segons ha explicat el titular d’Energia, “és considerat un referent a escala mundial i constituïx un exemple perfecte de col·laboració publicoprivada en la transició industrial cap a una economia baixa en carboni”, amb una inversió de 3 milions d’euros, finançada al 48 % pels fons europeus FEDER.
En paraules d’Argüelles, este projecte demostra que és “perfectament viable compatibilitzar el desenvolupament sostenible amb el creixement econòmic i industrial apostant per tecnologies netes i eficients que permeten la gradual descarbonització de l’economia”.
Premi al millor projecte de difusió
A més, el projecte ‘Naturalment’, pati renaturalitzat per a la transició ecosocial, promogut per Fent Estudi Cooperativa i avalat per la Fundació València Clima i Energia, ha obtingut el Premi a la millor iniciativa en la categoria d’educació, sensibilització i difusió.
Este projecte pilot, iniciat en 2023 i que finalitzarà en setembre d’enguany, aposta per l’educació com a motor de canvi social i proposa convertir el procés de renaturalització dels patis escolars en un potent catalitzador cap a la transició ecosocial. La iniciativa es desenvolupa en el CEIP Ballester Fandos en el barri de la Malva-rosa (València).
El projecte ha construït un refugi climàtic en el pati escolar a través del qual s’han posat en marxa múltiples millores de caràcter transversal (energètiques, de reducció d’altes temperatures, educatives, d’igualtat de gènere, de salut, comunitàries, etc.).
A més, amb la instal·lació de panells solars fotovoltaics i la creació d’una comunitat energètica solidària s’afavorix la generació distribuïda i en cedir els excedents de la producció elèctrica a famílies en situació de vulnerabilitat, actua en favor d’un model energètic més just, que combat la pobresa energètica i dota la ciutadania de capacitat de participació.