Sanitat
TDAH

Sanitat inicia els tràmits per a l’elaboració d’un programa específic d’atenció continuada al trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat

14/06/2024
  • Sanitat complix així amb el seu compromís d’establir un protocol que permeta un seguiment continuat de la malaltia al llarg de la vida
  • Un 30 % de xiquets i adolescents diagnosticats de TDAH continuen presentant la síndrome completa a l’edat adulta
  • A la Comunitat Valenciana, hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH

La Conselleria de Sanitat ha iniciat els treballs tècnics per a l’elaboració d’un programa específic d’atenció al trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), una de les principals actuacions previstes en el Pla autonòmic de salut mental i addiccions 2024-2027.

Actualment, s’estima que, aproximadament, un de cada 15 xiquets i adolescents del nostre país patix esta malaltia. A la Comunitat Valenciana, hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH. Per sexes, els diagnòstics en hòmens (45.334) tripliquen els de les dones (15.106). Quant a la xifra de casos nous anuals o la incidència, quasi s’ha triplicat en els quatre últims anys, i ha passat de 3.630 en 2019 als 10.053 en 2023. Així mateix, els nous diagnòstics es concentren entre els menors de 18 anys, que representen el 75,3 % del total.

Els símptomes de la malaltia persistixen en l’edat adulta en, almenys, dos terceres parts de les persones afectades i entorn del 30 % de xiquets i adolescents diagnosticats de TDAH continuen presentant la síndrome completa a l’edat adulta.

Per tant, segons ha explicat el responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Conselleria de Sanitat, Bartolomé Pérez, “esta situació fa necessari establir un protocol d’atenció continuada de la malaltia al llarg de la vida, sense exclusió d’edat, com ocorre actualment”.

La necessitat d’un programa d’estes característiques és una reivindicació històrica de les associacions de persones afectades i els seus familiars. L’any 2017, les Corts van aprovar una iniciativa perquè Sanitat elaborara un protocol sanitari per a les persones afectades per TDAH, de totes les edats. L’incompliment reiterat d’esta iniciativa parlamentària va ser denunciat per les associacions d’afectats davant del defensor del Poble i el síndic de Greuges, sense que l’anterior Consell donara resposta a esta necessitat.

Compromís ferm

El gener passat, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va adquirir el compromís de donar resposta a esta petició amb l’elaboració d’un programa específic que incloguera les persones afectades de qualsevol edat.

Segons ha explicat Bartolomé Pérez, “este compromís ha sigut ferm, per això ens hem posat en marxa per a complir un dret que uns altres van deixar en l’oblit. Propostes com la creació d’unitats funcionals i interdisciplinàries de TDAH són necessàries, com també establir un procés de continuïtat de cures al llarg de totes les edats”.

Des que es va crear en el mes d’octubre, l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions ha mantingut reunions amb diverses entitats representatives de les persones afectades per TDAH i els seus familiars. Una vegada s’ha conegut el que demanen i per a iniciar l’elaboració del protocol, s’ha sol·licitat un document de treball a l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència (AEPNYA), la societat científica amb més trajectòria nacional en salut mental infantojuvenil.

A partir d’este document inicial, es procedirà a desenvolupar un procés consultiu, en el qual participaran diverses societats científiques, col·legis professionals, experts nacionals i internacionals, així com les associacions de persones afectades i familiars. De la mateixa manera, en la seua redacció final es comptarà amb la participació d’altres conselleries implicades, com ara Educació; Universitats i Ocupació, i la Vicepresidència Segona de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.

Segons ha declarat Bartolomé Pérez Gálvez, “el nostre enfocament sempre serà el mateix a l’hora de planificar noves actuacions: prioritzar l’evidència científica sobre les polítiques basades en opinions personals o ideologies. Per això, abans de començar qualsevol procés consultiu, és necessari disposar d’un document tècnic i neutral que ens oriente. Es tracta d’adoptar respostes serioses i viables davant de problemes que exigixen una acció coordinada i prolongada en el temps”.

El document base per a establir el protocol d’atenció del TDAH estarà disponible a la fi del mes de novembre. Posteriorment, s’iniciarà un procés de consulta i revisió, amb l’objectiu d’aprovar-lo abans de concloure el primer semestre de l’any que ve.