Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

El pla de recuperació de la Generalitat aconseguix que l’estepa de Cartagena deixe de ser una espècie en perill d’extinció a la Comunitat Valenciana

14/06/2024
El pla de recuperació de la Generalitat aconseguix que l’estepa de Cartagena deixe de ser una espècie en perill d’extinció a la Comunitat Valenciana
  • Ha sigut catalogada com a la planta més amenaçada de l’any en el territori espanyol durant 2024
  • El director general de Medi Natural destaca que “s’han aconseguit objectius importants en la conservació i recuperació d’esta espècie”

El pla de recuperació de la Generalitat ha aconseguit que l’estepa de Cartagena deixe de ser una espècie en perill d’extinció a la Comunitat Valenciana. Així ho ha confirmat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, en una jornada sobre esta planta celebrada a la Pobla de Vallbona.

L’estepa de Cartagena ha sigut tradicionalment anomenada com a Cistus heterophyllus, és considerada com una subespècie endèmica de la península Ibèrica i ha sigut catalogada com a la planta més amenaçada de l’any en el territori espanyol durant 2024. La Pobla de Vallbona té una relació molt especial amb esta espècie, ja que l’únic exemplar silvestre genèticament pur que s’ha conegut fins ara es troba al municipi.

Durant la reunió s’han detallat les accions incloses en el pla de recuperació, respecte del qual, per a Raúl Mèrida, “l’objectiu ja s’ha complit, ja que des de l’any 2018 són 6 els anys en què s’han superat el nombre de plantes i poblacions”, per la qual cosa “s’han aconseguit objectius importants en la conservació i recuperació d’esta espècie”.

En este sentit, el nombre total de plantes en l’actualitat és de 1.374, repartides en 19 poblacions. Malgrat ser 2023 un any molt irregular i escàs en pluges, s’ha observat el nombre més gran d’exemplars reclutats des que van començar les plantacions d’esta planta. En total s’han comptat 31 exemplars reclutats en 2023, i és la població de la Vallesa-depuradora en la qual més plantes reclutades s’han censat, amb 26 exemplars, sans i amb vigor.

A més, dins del pla de recuperació es proposa ampliar la diversitat genètica amb la qual es treballa, a través de l’encreuament genètic entre el material valencià i el material de Cabrera, la qual cosa obri noves oportunitats de treball.

La recuperació de l’estepa de Cartagena està sent possible gràcies a la col·laboració entre diversos col·lectius i institucions (Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000; parcs naturals de la serra Calderona i del Túria; agents mediambientals; ajuntaments de la Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Bétera i Serra; centres d’educació, Base Militar Jaume I de Bétera, etc.).

Finalment, el director general de Medi Natural ha destacat que el Servei de Vida Silvestre “mantindrà les relacions amb els ajuntaments i altres institucions i col·lectius amb els quals té el compromís de crear noves poblacions i plantar més individus al camp”.

I ha conclòs dient que “esta espècie ja pot ser proposada per a la seua catalogació com a “vulnerable” a la Comunitat Valenciana, encara que és necessari primer el canvi de categoria a escala nacional”.

Galeria d'imatges