Justícia i Interior
Administració de Justícia

Justícia digitalitza els 506 jutjats de pau de la Comunitat Valenciana per a fomentar i modernitzar els seus servicis

14/06/2024
  • S’està realitzant en paral·lel amb la digitalització dels registres civils i amb la dotació de mitjans tecnològics per a celebrar compareixences telemàtiques
  • Permetrà que tots els ciutadans puguen obtindre dades inscrites en el Registre Civil de manera immediata

La Conselleria de Justícia i Interior està digitalitzant els 506 jutjats de pau de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de fomentar i modernitzar els servicis que presten.

Estos jutjats, situats en els municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció, assumixen competències de menys importància tant en l’orde civil com en el penal, faciliten la comunicació dels altres òrgans judicials amb els ciutadans i atenen qualsevol qüestió registral (certificacions o inscripcions de naixement, matrimoni o defunció, expedició de fe de vida i estat de solter, viudo o divorciat).

Per això, el procés de transformació dels jutjats de pau s’està realitzant en paral·lel amb la digitalització dels registres civils i amb la dotació de mitjans tecnològics per a celebrar compareixences telemàtiques. Això suposarà la incorporació de més de 8.600 llibres a l’arxiu digital del Registre Civil, i permetrà que tots els ciutadans puguen obtindre en qualsevol punt i de manera immediata dades inscrites en el Registre Civil.

Un total de 104 d’estos jutjats corresponen a poblacions de més de 7.000 habitants, i estan dotats amb personal al servici de l’Administració de Justícia. En els 402 restants es presta el servici per personal dependent de l’ajuntament respectiu. Des del mes de gener, en el qual es van iniciar els treballs de digitalització, ja s’ha completat el procés en més de 300 jutjats de pau.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha explicat que “en arribar a la Conselleria ens vam trobar que els jutjats de pau de la Comunitat Valenciana es trobaven en una situació d’abandó, i este projecte respon al fet que una de les prioritats de la Conselleria és la modernització i digitalització de l’Administració de Justícia, per a fer-la no només més eficient, sinó també més accessible i eficaç per a tots els ciutadans”.

Dotació de mitjans materials

El pla per a dotar els jutjats de pau de mitjans que permeten la seua adaptació a les noves tecnologies i sistemes informàtics inclou proporcionar equips informàtics i dotar d’ordinadors portàtils i accessoris complementaris els llocs de treball de gestors, tramitadors i auxilis.

També s’estan instal·lant equips idonis per a realitzar videoconferències i s’està treballant en el desenvolupament i la implantació de l’Escriptori Virtual d’Immediació Digital, com a punt d’accés segur que connecta professionals i ciutadans per a realitzar tràmits de manera en línia amb total validesa jurídica.

A més d’este pla de modernització, la Conselleria de Justícia i Interior destinarà en 2024 un total d’1.100.000 euros per als gastos de funcionament de tots els jutjats de pau, i per als gastos de personal d’aquells jutjats que no tenen personal de l’Administració de Justícia.

En este sentit, des del 15 de gener passat, la Conselleria ha dotat amb personal de l’Administració de Justícia els jutjats de pau de Moncofa, Catral, Nàquera, Turís i Ondara, per superar ja els 7.000 habitants.