Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Centre de Transfusió ultima una aplicació mòbil i un portal web per als donants de sang
- Es podrà consultar informació personalitzada sobre l’historial, el grup sanguini o l’estadística de col·laboració
- La finalitat és facilitar la participació regular per a augmentar les donacions de sang i impulsar la donació de plasma
- El centre homenatja al voltant de 300 empreses en reconeixement a la seua col·laboració per obsequiar els donants amb detalls per la seua solidaritat o prestant les seus pròpies per a organitzar col·lectes de sang
- Durant este any s’han obtingut un total de 81.341 unitats de sang: 45.291 unitats a València, 27.965 a Alacant i 8.085 a Castelló
El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana està ultimant la posada en marxa d’una nova aplicació mòbil i un portal web per als donants de sang, que prompte estaran disponibles per als usuaris. A través dels dos canals, serà possible registrar-se de manera senzilla i en el cas de donacions de plasma o plaquetes es podran, fins i tot, programar les donacions amb la finalitat de facilitar així la participació regular.
D’esta manera, “els donants podran consultar informació personalitzada sobre el seu historial de donació, el seu grup sanguini i l’estadística de la seua col·laboració. A més, cada usuari tindrà fàcil accés als punts de donació de sang més pròxims amb detall d’ubicació i horari, i podran omplir l’enquesta de salut abans d’acudir-hi”, ha explicat la directora del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, Cristina Arbona.
D’altra banda, des del Centre es podran enviar recordatoris i alertes en cas que hi haja necessitat urgent o en situacions crítiques de determinats grups. Així mateix, disposarà d’un apartat de preguntes freqüents que resoldrà dubtes, sobretot en els casos d’exclusions a la donació. “Estes noves ferramentes permetran transmetre informació important sobre les donacions, les seues necessitats i l’agraïment als donants i els consells, novetats o avisos en temps real”, hi ha afegit Cristina Arbona.
Es tracta d’una mesura més que posa en marxa el Centre de Transfusió per a facilitar la labor de donació a la Comunitat Valenciana, que s’ha donat a conéixer amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang, que se celebra cada 14 de juny.
En esta ocasió, el centre ha organitzat tres homenatges a Alacant, Castelló i València per a premiar la trajectòria de prop de 300 empreses valencianes que col·laboren des de fa anys obsequiant amb detalls els voluntaris pel seu gest solidari, o prestant les seues seus per a organitzar col·lectes de sang.
A València, l’esdeveniment ha comptat amb l’assistència del director general d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Juan Manuel Beltrán Garrido; la directora del Centre de Transfusió, Cristina Arbona, i Roberto Roig, president de l’Associació de Donants de Sang de la província de València.
Beltrán ha agraït la col·laboració de les empreses, perquè “els treballadors puguen accedir a la donació de sang de manera senzilla i còmoda i, fins i tot, a vegades, oferixen les seues ubicacions com a punt de districte, obrint les seues portes al barri i donant oportunitat de donar als veïns”.
El director general ha volgut valorar, d’una banda, “la solidaritat dels voluntaris, que són els verdaders protagonistes d’este dia”, i la labor dels professionals del Centre de Transfusió, “que amb el seu treball donen el millor servici als donants facilitant i materialitzant la seua generositat”.
Donacions de sang i plasma
El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana ha obtingut des de gener d’enguany un total de 81.341 unitats de sang. En concret, 45.291 unitats a València, 27.965 a Alacant i 8.085 unitats a Castelló. Quant a plasma, s’han obtingut més de 3.000 unitats. A més, ja s’han registrat 7.895 donants nous, i s’ha complit així un dels objectius fonamentals del Centre.
Així mateix, el Centre va finalitzar l’any 2023 amb un total de 175.114 unitats de sang. La distribució per províncies ha sigut: 97.310 unitats a València, 18.255 a Castelló i 59.552 a Alacant. Estes donacions van ser possibles gràcies a la generositat de 116.635 persones, que en molts casos van acudir a donar més d’una vegada.
Per sexes, en 2023 van donar un 55,46 % d’hòmens i un 44,54 % de dones. Els percentatges s’igualen més si es té en compte que les dones només poden donar tres vegades a l’any i els hòmens, quatre. Per franges d’edat, el 24,2 % dels donants tenia entre 18 i 35 anys; el tram de 36 a 45 anys va concentrar un 21,3 % dels donants, els d’edats compreses entre 46 i 65 anys van representar el 54,3 % i els majors de 65 anys, un 0,2 %.