Sanitat

Sanitat forma especialistes de les unitats de conductes addictives en la prevenció del consum de drogues mitjançant el Currículum Europeu

16/06/2024
  • Trenta professionals participen en la formació de l’Observatori Europeu de Drogues, la més actualitzada a escala internacional
  • El pressupost per a l’atenció i prevenció de les addiccions s’ha incrementat enguany un 36 % i supera els 20 milions d’euros

La Conselleria de Sanitat, a través de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions, ha iniciat la formació de professionals de les addiccions en el Currículum Europeu de Prevenció.

D’esta manera, durant les dos pròximes setmanes, un total de 30 especialistes de diverses unitats de Prevenció de les Conductes Addictives de la Comunitat Valenciana rebran esta formació d’alt nivell, dirigida a la prevenció del consum de drogues amb evidència científica.

Per al responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez, esta actuació s’engloba dins del desenvolupament del Pla valencià de salut mental i addiccions i “permetrà que la Comunitat Valenciana torne a ser referent, a escala nacional, en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues”.

Igualment, Pérez ha recordat que “el pressupost per a l’atenció i la prevenció de les addiccions s’ha incrementat enguany un 36 %, i supera els 20 milions d’euros, una quantitat mai abans destinada a este efecte a la Comunitat Valenciana”.

El Currículum Europeu de Prevenció és el programa de formació per a especialistes en prevenció de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies, recomanat per a disposar de professionals amb alt nivell de coneixements en prevenció basada en l’evidència científica.

Es tracta de l’adaptació europea del Currículum Universal de Prevenció, dissenyat originalment per Applied Prevention Science International, una de les entitats de més prestigi mundial en la prevenció de les drogodependències.

Esta formació es basa en les ‘Normes internacionals sobre prevenció de l’ús de drogues’, de Nacions Unides i l’Organització Mundial de la Salut, així com en els ‘Estàndards europeus de qualitat de la prevenció de drogues’, de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies.

En l’actualitat, s’estima que només una tercera part dels programes de prevenció del consum de drogues disposen de proves contrastades de la seua eficàcia. “Per este motiu, amb este curs d’especialització es pretén afavorir l’accés dels professionals de les unitats de prevenció a la formació més actualitzada a escala internacional, introduint el concepte de prevenció basada en l’evidència”, ha explicat Bartolomé Pérez.

Per a impartir este curs, l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions comptarà amb la participació de María Paula Luna, directora de l’Applied Prevention Science International Education Center i membre del Consell Assessor del Currículum Europeu.

L’última enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris (ESTUDES), realitzada pel Pla nacional sobre drogues l’any passat, indica que els escolars valencians amb edats compreses entre 14 i 18 anys són els segons més precoços en l’inici de consum d’alcohol (13,7 anys) i un 48 % reconeix haver-se emborratxat en alguna ocasió. Quant a l’ús d’altres drogues, només Balears i Catalunya superen el percentatge d’escolars que han consumit cànnabis alguna vegada en la seua vida (29 %).

Responsables de polítiques municipals

L’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions pretén estendre esta formació a altres col·lectius, com els responsables municipals de polítiques d’addiccions.

Segons ha declarat el responsable de l’Oficina, “l’objectiu és molt més ambiciós. Estos cursos es repetiran anualment en diverses edicions i, l’any que ve, es pretén començar un ‘training of trainers’, o formació de formadors, que permeta disposar de formadors propis de la Comunitat Valenciana. D’esta manera, la formació recomanada pels organismes internacionals es podrà estendre a altres grups de persones que prenen decisions, com ara els responsables de polítiques municipals”.

Per a conéixer les necessitats reals de formació dels professionals de prevenció de les addiccions de la Comunitat Valenciana, l’Oficina de Salut Mental i Addiccions ha iniciat un estudi que definirà els programes formatius dels pròxims anys.

La Conselleria de Sanitat prioritzarà aquelles actuacions dirigides a millorar l’eficàcia dels programes preventius, en línia amb les recomanacions dels organismes internacionals i les societats científiques.