Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat exigix al Govern central que compte amb les comunitats autònomes en la definició la nova Estratègia d’intel·ligència artificial

17/06/2024
  • La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, lamenta que no s’haja informat ni consultat els governs autonòmics a pesar que molts, com el de la Comunitat Valenciana, disposen ja de la seua pròpia estratègia de IA

La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha criticat que el Govern central no haja consultat ni implicat les comunitats autònomes en el disseny de la nova Estratègia d’intel·ligència artificial i ha exigit un canvi de postura al Ministeri de Transformació Digital i la Funció Pública per a garantir la cogovernança en este àmbit.

La consellera d’Hisenda s’ha pronunciat en estos termes després de l’última Conferència Sectorial de Transformació Digital, on s’ha posat en relleu la falta d’informació del Govern central a les comunitats autònomes a pesar que moltes ja hagen posat en marxa la seua pròpia estratègia de IA, com en el cas de la Comunitat Valenciana.

“A pesar que moltes comunitats ja comptem amb els nostres propis plans i estratègia de IA, una vegada més el Govern ni ens ha consultat ni ens ha permés participar en la definició de la nova estratègia nacional”, ha subratllat Ruth Merino.

La crítica a la falta de coordinació amb els governs regionals ha sigut compartida per les onze comunitats autònomes i les dos ciutats autònomes en les quals governa el Partit Popular (PP) a Espanya.

A més, estes regions van exigir al Govern central que presente un balanç de l’estratègia anterior per a conéixer els errors, canvis i les avaluacions fets pel Govern per a no repetir-los. De la mateixa manera, han alertat sobre importants carències en l’estratègia que ha presentat el Govern, com la simplificació administrativa amb IA, els plans de formació o inversions ajustades a la realitat.

La Generalitat, representada en la reunió pel secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, també ha destacat que moltes de les mesures previstes en la nova estratègia es repetixen respecte a l’Estratègia nacional d’intel·ligència artificial presentada per Pedro Sánchez en desembre de 2020.

Així s’aprecia, per exemple, en el Programa nacional d’algoritmes verds o la creació de GobTech Lab, on es crea un laboratori per a desenvolupar nous servicis i aplicacions de IA per a les administracions públiques. A més, es repetix la creació del fons publicoprivat Next-Tech o els projectes Retech, on participen i aporten finançament les comunitats autònomes i que van ser posats en marxa fa quasi dos anys.

D’altra banda, la Conferència Sectorial ha tractat el repartiment de fons, punt en el qual les comunitats governades pel PP han recordat l’infrafinançament que patixen, ja que del total de 4.239 milions d’euros previstos en el component 11 del Mecanisme de recuperació i resiliència, les comunitats autònomes només reben 578,6 milions d’euros, un escàs 13,64 %, per a transformació digital.