Conselleria de Educació, Cultura, Universitats i Ocupació

Labora i el Centre de Fusta i Suro instal·len un simulador virtual educatiu per al muntatge de construccions amb fusta

17/06/2024
Labora i el Centre de Fusta i Suro instal·len un simulador virtual educatiu per al muntatge de construccions amb fusta
  • Este recurs digital, anomenat Construmadera VR, s’ha dissenyat per a la formació en el muntatge i instal·lació d’estructures de fusta
  • Esta ferramenta es desenvolupa per a satisfer la creixent demanda de treballadors qualificats que requerixen les instal·lacions i tallers especialitzats

 

Labora, Servei Valencià d’Ocupació i Formació, ha instal·lat en el Centre de Referència Nacional de Transformació i Instal·lació de Fusta i Suro un avançat simulador virtual dissenyat per a la formació en ‘Muntatge i instal·lació de construccions amb fusta’.

Esta nova ferramenta, anomenada Construmadera VR, és un simulador virtual d’instal·lació d’estructures de fusta per a centres de formació professional o altres organismes públics vinculats a l’educació, que permet que l’alumnat d’este certificat professional o altres estudis relacionats amb la fusteria i la construcció amb fusta experimente amb realisme les tasques de muntatge i instal·lació d’estructures de fusta.

Estes tasques, per les seues especials característiques, són difícilment reproduïbles en els tallers educatius, perquè requerixen amplis espais de muntatge, manipular elements de gran pes i grandària, i presenten gran dificultat i perillositat perquè es fan treballs en altura.

L’auge que s’està generant en l’àmbit de la construcció amb fusta, unit a l’impuls que des de la Unió Europea se li està donant a les construccions amb materials sostenibles, ha generat este nou nínxol de demanda de professionals del sector, que és necessari formar adequadament.

Construmadera VR està específicament dirigit a estudiants de certificats professionals i cicles formatius de Formació Professional que requerixen familiaritzar-se amb les tècniques d’instal·lació d’estructures de fusta. Cal destacar que este recurs didàctic s’oferix sense cap cost per als centres educatius.

La interfície d’usuari permet seleccionar diferents escenaris d’aprenentatge, oferint exemples pràctics de projectes de construcció amb fusta, com ara construcció de cases d’entramat lleuger i construcció amb productes estructurals de fusta i derivats de gran grandària, que no són senzills de reproduir en els tallers dels centres.

Construmadera VR està disponible en dos formats per a adaptar-se a les necessitats dels usuaris. D’una banda, format PC, que permet la realització de pràctiques en pantalla, i, d’altra banda, format VR, per a pràctiques immersives i avaluables que requerixen ulleres de realitat virtual i comandaments o controladors Touch.

Este innovador simulador ha sigut desenvolupat per l’esmentat Centre de Referència Nacional dins dels seus plans de treball anuals amb el finançament del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports. El desenvolupament de l’aplicació ha sigut realitzat per una empresa especialitzada en tecnologies de realitat virtual, amb l’assessorament didàctic de professorat de Formació Professional en fusta.

Per al disseny de les activitats de Construmadera VR i el seu entorn virtual, ha sigut imprescindible la col·laboració d’una empresa especialitzada i la participació d’un docent especialitzat en esta àrea.

Per a més informació, els interessats poden contactar directament amb el Centre de Referència Nacional de Transformació i Instal·lació de Fusta i Suro mitjançant el correu labora_crnfp_paterna@gva.es.

Galeria d'imatges