Medi Ambient, Infraestructures i Territori

Salomé Pradas defén que la futura llei de costes “protegirà el litoral i els propietaris i garantirà el desenvolupament econòmic”

17/06/2024
Salomé Pradas defén que la futura llei de costes “protegirà el litoral i els propietaris i garantirà el desenvolupament econòmic”
  • La consellera de Medi Ambient reclama al Govern central l’execució de les 57 actuacions de regeneració costanera pendents des de l’any 2011
  • La titular de Medi Ambient dona la mà als municipis i es compromet a acompanyar-los en les al·legacions contra les partions

 

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha defés que la futura llei de protecció i ordenació de la costa valenciana “permetrà compatibilitzar al màxim la protecció ambiental i els usos econòmics” del litoral perquè regularà “les activitats econòmiques sostenibles que puguen exercir-se amb seguretat” al mateix temps que “protegirà fermament els nostres valors naturals, la nostra costa i garantirà tant la seguretat jurídica dels propietaris com el desenvolupament econòmic”.

Pradas s’ha expressat en estos termes durant la seua intervenció en la constitució del Fòrum de Municipis de Costa organitzat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) a Borriana.

La consellera ha recordat que l’elaboració d’una llei de costes autonòmica, “que complementa l’estatal i que en cap moment pretén substituir-la”, oferirà “solucions normatives ajustades a les competències estatutàries en les matèries d’ordenació territorial, ordenació del litoral, urbanisme, medi ambient, administració de costes o ports”.

Esta mesura és necessària perquè, segons l’opinió de Salomé Pradas, la realitat de la costa de la Comunitat Valenciana “no ha sigut atesa des del Govern central i els ajuntaments tampoc reben l’atenció que mereixen de l’executiu, que massa vegades s’ha dedicat a executar polítiques sense tindre en compte la realitat de la costa”.

En este sentit, la titular de Medi Ambient ha recordat que “ara mateix” a la Comunitat Valenciana estan projectades i pressupostades, des de 2011, un total de 61 actuacions de protecció i regeneració costaneres que es concentren entre Castelló i Sagunt, d’una banda, i, entre València i Dénia d’altra banda. “Doncs bé, de totes, només estan acabades les de Nules, Almenara, el Saler i les Deveses de Dénia” ha afirmat.

A això cal sumar “altres injustícies com les partions que es fan sense el consens dels veïns, com l’últim dut a terme a Tavernes de la Valldigna”. “No pot ser que s’utilitze de base un reglament que ja ha sigut tombat en els tribunals per a dur a terme les partions. Ens tindreu al vostre costat per a reclamar que es deixen de banda els criteris més arbitraris i que imperen tant els preceptes tècnics com el sentit comú”, ha apuntat la consellera.

Per tot això, Pradas ha defés que la norma autonòmica “és necessària” perquè “ha de ser la Generalitat, la que prenga les decisions en el marc de les seues competències en ordenació territorial, amb respecte absolut al domini públic maritimoterrestre que és responsabilitat del Govern”.

Per este motiu que, amb la nova llei, “serà la Generalitat la que decidisca sobre totes les autoritzacions i concessions en la costa per a protegir al màxim els nostres nuclis costaners tradicionals donant-los el valor etnogràfic que tenen i facilitar canals perquè els afectats per les partions de domini públic tinguen alternatives que puguen minorar els efectes que causen”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Salomé Pradas